Gazprom chce v Evropě postavit další plynovod

Gazprom

Gazprom Zdroj: profimedia.cz

Ruský plynárenský gigant Gazprom a polská společnost Europol Gaz podepsaly memorandum o druhé větvi plynovodu Jamal-Evropa, jejíž trasa povede přes polské území na Slovensko a do Maďarska. S novou větví nebude muset plyn z ruského Jamalu cestovat přes Ukrajinu a do střední Evropy se dostane pouze skrze Bělorusko.

Plynovodem Jamal-Evropa, který je dlouhý více než 2000 kilometrů, putuje plyn z oblastí v severním Rusku na evropský trh, jehož potřeby Gazprom kryje ze zhruba 25 procent. Plynovod má dvě větve, tou severní putuje plyn přes Polsko do Německa, jižní vede zatím právě přes Ukrajinu. „Polsko roky pracovalo na diverzifikaci svých dodávek plynu. Proto nemáme zájem o radikální zvýšení objemu plynu, který budeme kupovat od Gazpromu,“ řekl dnes polský premiér Donald Tusk.

V roce 2006 dosáhl plynovod své maximální kapacity 32,9 miliardy krychlových metrů. Gazprom uvedl, že roční kapacita nového potrubí bude nejméně 15 miliard krychlových metrů. kapacita nynějšího plynovodu se tak zvýší o 30 procent.

Gazprom o rozšíření sítě plynovodů jedná s evropskými zeměmi již delší dobu. K této otázce se Rusko vrátilo v souvislosti s tím, jak se mu nedaří vyřešit spor se sousední Ukrajinou ohledně ceny plynu. Přes ukrajinské území teď proudí polovina ruského plynu určeného pro Evropu.

„Jde pouze o dokument týkající se studie proveditelnosti a neznamená, že nový článek bude postaven,“ sdělila agentuře Reuters k ujednání mezi oběma stranami místopředsedkyně představenstva Europol Gaz Gražyna Piotrowská-Oliwová.

Trasa nového plynovodu Jamal

Délka nového potrubí na polském území má podle agentury Reuters činit 684 kilometrů. Polský ministr státního pokladu Mikolaj Budzanowski tento týden podle čtk prohlásil, že o stavbě nového tranzitního plynovodu na polském území rozhodne svrchovaně polská vláda a že stavbu může realizovat jedině polský investor. Polský premiér Donald Tusk dnes řekl, že Varšava nemá v úmyslu radikálně zvýšit objem dodávek zemního plynu od Gazpromu.

Evropská poptávka slábne, Rusové chtějí na další trhy

Rusové chtějí na Jamalském poloostrově postavit svou druhou továrnu na zkapalňování zemního plynu. Zakázku na její stavbu vyhrálo podle agentury Reuters konsorcium, skládající se například z francouzského Technipu a japonské JGC Corp. Továrna na zkapalňování by usnadnila export ruského plynu do převážně mimoevropských zemí, kam nevede z Ruska plynové potrubí. Plyn by tak mohl být převážen například lodní dopravou.

Jediná stávající ruská továrna na zkapalňování zemního plynu se nachází na ostrově Sachalin v severním Pacifiku. Na jejím provozu se podílí Gazprom, nizozemský Royal Dutch Schell a japonská Mitsumi. Monopol na vývoz plynu z Ruska má v současné době společnost Gazprom.