Google: potřebujeme jednotná pravidla pro auta bez řidiče

Google vyráží na cesty - ovšem bez řidiče.

Google vyráží na cesty - ovšem bez řidiče. Zdroj: Repro Strategie

K federální regulaci automaticky řízených vozidel vyzvala společnost Google zákonodárce na včerejším zasedání obchodní komise amerického senátu. Reaguje tak na skutečnost, že v jednotlivých státech USA jsou navržena nebo již v platnosti mnohdy rozdílná pravidla, což podle Googlu může zpomalit vývoj celého odvětví.

Google podpořili také zástupci General Motors a společnosti Lyft. Ty spolu s dalšími automobilkami a technologickými firmami mezi sebou vedou závody na poli robotických aut a investují do jejich vývoje nemalé prostředky. Nejednotnost legislativy považují za překážku testování a rozvoje.

„Pokud každý stát bude mít možnost volit vlastní pravidla bez jednotného přístupu, přejezd robotických vozidel přes hranice států by se stal neproveditelným úkolem a výrazně by byl narušen vývoj automobilů,“ prohlásil Chris Urmson, šéf projektu robotických aut Googlu.

Ve Spojených státech dosud bylo navrženo 55 zákonů týkajících se aut bez řidiče v dohromady 23 státech. Senátoři na včerejším jednání souhlasily s Googlem na potřebě jednotné regulace, kterou by se mělo zabývat ministerstvo dopravy.

Například v Kalifornii byl v prosinci navržen zákon, podle kterého by každé vozidlo muselo mít ruční řízení, a jeho uživatel by musel vlastnit řidičský průkaz. S takovým nařízením Google nesouhlasí, jelikož považuje za bezpečnější, když řidiči nemají možnost vypnout automatické řízení.