Hackeři dali průchod hněvu Bulharů, napadli web ČEZu

ČEZ

ČEZ Zdroj: profimedia.cz

Na ČEZ se v Bulharsku sypou útoky ze všech stran. Lidé jej obviňují z vysokých cen elektřiny, úřady mu už dnes slíbily odebrat licenci. K boji proti české energetické firmě se přidali i hackeři, kteří vyřadili z provozu bulharský web společnosti.

„Doména cez.bg byla napadena botnetem, který zahltil kapacitu domény a vyřadil ji z provozu,“ uvedl ČEZ na svém webu. Botnet je softwarový robot, který může být naprogramován k tomu, aby vybrané servery neustále zasílanými požadavky o přístup ochromil.

Mimo provoz byla pouze bulharské verze internetových stránek, anglickou jazykovou mutaci útok nezasáhl. Nyní již web firmy opět funguje.

V Bulharsku působí ČEZ od roku 2005, kdy koupil za devět miliard korun majoritní podíl ve třech distribučních společnostech, které sloučil do jedné. O rok později získal za šest miliard korun černouhelnou elektrárnu Varna a loni spustil solární elektrárnu Orešec.

Bulharský web ČEZu napadli hackeřiBulharský web ČEZu napadli hackeři | ctk

Minulý týden v Bulharsku vypukly protesty tisíců lidí proti ČEZu kvůli údajně vysokým účtům za elektřinu. Bulharský ministr hospodářství a energetiky Deljan Dobrev následně nařídil účty přezkoumat, opozice volá rovnou po znárodnění všech tří distribučních společností. Buhlarská vláda, jejíž popularita prudce klesá, se před červencovými volbami pokouší zavděčit voličům. V pondělí ve funkci skončil neoblíbený ministr financí Simeon Djankov, který prosazoval politiku přísné rozpočtové zodpovědnosti.

Premiér Bojko Borisov dnes prohlásil, že bulharské úřady odeberou ČEZu licenci ještě dnes. Česká firma tvrdí, že dodržuje všechny místní zákony, a prohlášení premiéra a státní prokuratury považuje za porušení bulharských zákonů.