Hamé očekává růst tržeb, o odškodnění kvůli sankcím nepožádá

Hamé

Hamé Zdroj: Hame

Reakce jednoho z největších českých výrobců potravin, společnosti Hamé, na omezení dodávek kvůli sankcím EU a Spojených států byla loni v srpnu velmi bouřlivá. Firma tehdy oznámila, že bude po české vládě či Bruselu žádat kompenzace za případné ztráty, které odhadovala na stamiliony korun. Nakonec to není tak horké a o odškodnění nepožádá. Důvodem je očekávaný nárůst loňských tržeb v řádu procent z předloňských 5,13 miliardy korun.

„Sice je ještě brzy a výsledky nejsou uzavřené, ale již je jasné, že jsme v roce 2014 pokračovali v růstu v řádu jednotek procent. Také ziskovost se navzdory negativním externím vlivům, jako například pád měny v Rusku, daří držet na předchozí úrovni,“ řekl deníku E15 mluvčí Hamé Petr Kopáček. V roce 2013 přitom dosáhla mateřská firma celé skupiny Hamé s.r.o. zisku před zdaněním 315 milionů korun.

„Letos plánujeme pokračovat v růstu tržeb a konsolidace úrovně zisku. Hamé na to má potenciál, díky růstu na dalších trzích dokáže vykompenzovat i problémy na některých trzích, jako je například Ukrajina,“ uvedl mluvčí. Zahraniční trhy jsou pro tradičního kunovického výrobce trvanlivých konzervovaných i chlazených jídel a potravin zásadní, vždyť předloni z nich pocházela více než polovina tržeb.

Hamé je v Rusku úspěšné

Rusko v důsledku dění na Ukrajině omezilo dovoz některých druhů potravin, další sankce jako reakce na anexi Krymu a ruského vměšování na východní Ukrajině vyhlásila unie. Rusko je přitom pro Hamé po Slovensku druhý největší zahraniční trh, a to i díky vlastnímu výrobnímu závodu v Bogoljubovu ležícím zhruba 200 kilometrů východně od Moskvy.

V Rusku se přitom Hamé daří. V prosinci dokonce firma oznámila, že do ruského závodu přijme od ledna stovku nových lidí, a počet zaměstnanců tak zvýší o dvě pětiny. „Zatím jsme dopady ruských sankcí prakticky nezaznamenali. V Rusku i nadále plně funguje náš závod a do Ruska i nadále vyvážíme,“ podotkl Kopáček.

Jinou otázkou jsou dlouhodobé dopady, jako je například pokles ruského spotřebitelského trhu. „Tato negativa je ještě ale předčasné nějak kvantifikovat, protože chování spotřebitelů má dlouhodobou dynamiku a změny se neprojeví hned. Z výše uvedeného vyplývá, že nechystáme žádat o kompenzace,“ dodal.