Heavy Machinery Service nesmí podle soudu manipulovat s majetkem, společnost zvýhodňovala některé věřitele

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Jana Ulrichová

Českobudějovický krajský soud zakázal společnosti Heavy Machinery Service manipulovat se svým majetkem. Podle rozhodnutí soudu firma se sídlem v Českých Velenicích na Jindřichohradecku zvýhodňovala některé věřitele. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Vagonka Heavy Machinery Service, která se dříve jmenovala Legios, dluží věřitelům téměř 3,3 miliardy korun. Společnost Heavy Machinery Services považuje rozhodnutí Krajského soudu v Českých Budějovicích za standardní postup v rámci insolvenčního řízení.

Informace, že byli neoprávněně zvýhodňováni někteří věřitelé podle ní není pravdivá, sdělil mluvčí společnosti Michal Donath.

"Dlužník sice deklaruje reálné tržby cca 15 až 20 milionů korun měsíčně, nicméně zůstatky na účtech dlužníka s ohledem na dlouhodobý trend těmto tržbám neodpovídají," stojí v rozhodnutí českobudějovického soudu.

Vagonka Legios se do problémů dostala na podzim 2013, kdy na ni podala návrh na insolvenční řízení Všeobecná úvěrová banka (VÚB) kvůli více než dvousetmilionové pohledávce. Společnost se během půl roku několikrát přejmenovala a na jaře roku 2014 soud vyhlásil její úpadek. Pohledávky do řízení v celkové výši 3 285 miliardy korun přihlásilo 322 věřitelů.

"Byla to naopak VÚB, která se snažila dosáhnout pozice zajištěného věřitele na úkor většiny ostatních. Veškeré pohledávky věřitelů byly soudem uznány. Aktuální rozhodnutí soudu nemá na provoz společnosti žádný vliv," uvedl Donath. Společnost podle něj věří, že insolvenční soud bude postupovat v zájmu všech věřitelů. "Nikoli exkluzivně v zájmu společnosti Gomanold napojené na obchodní zájmy dvojice podnikatelů Jaroslava Strnada a Alexeje Beljajeva, která získala pohledávku VÚB," řekl.

V souvislosti s insolvenčním řízením s Heavy Machinery Services se objevilo v médiích jméno stíhaného podnikatele Františka Savova. VÚB tvrdila, že verdikt insolvenčního soudu v Českých Budějovicích byl zmanipulovaný a "skuteční věřitelé" jsou zcela odříznuti od ovlivňování průběhu insolvenčního řízení. Podle VÚB byl proces zmanipulován tím, že schůzi věřitelů ovládli věřitelé s fiktivními pohledávkami s vazbou na Savova.

Insolvenčním správcem Heavy Machinery Services byl v minulosti Ivo Hala, který je stíhaný v souvislosti s reorganizací Via Chem Group. Její zmanipulovaná insolvence byla podle kriminalistů potřeba, aby ústecká chemička zůstala pod vlivem miliardáře Petra Sisáka.