Hinkley Point postavíme, rozhodla správní rada francouzské EDF

Vizualizace elektrárny Hinkley Point C

Vizualizace elektrárny Hinkley Point C Zdroj: EDF Energy

První jaderná elektrárna ve Velké Británii po dvaceti letech by nakonec měla vzniknout. Souhlas s výstavbou dala správní rada francouzské energetické společnosti EDF. Hlasování v radě však prý bylo velmi těsné. EDF je totiž hlavním investorem projektu výstavby dvou reaktorů v britském Hinkley Point v hodnotě 18 miliard liber (578 miliard korun), mnozí ale tvrdí, že projekt nebude ziskový.

Rozhodnutí podle EDF znamená, že francouzská firma může nyní podepsat veškeré kontrakty s britskou vládou a s čínským investičním partnerem China General Nuclear Power Corporation (CGN). Výstavba tedy již může začít.

Informovaný zdroj prý agentuře Reuters řekl, že ještě před zasedáním správní rady rezignoval její člen Gérard Magnin, který nesouhlasil se strategií EDF. Zbývajících 17 členů rady pak investici těsně schválilo. Deset jich bylo pro a sedm proti návrhu. Proti bylo šest zástupců zaměstnanců v radě a bývalý šéf organizace francouzských zaměstnavatelů Laurence Parisot, který byl v roce 2014 kandidátem na generálního ředitele EDF.

Protesty v Hinkley PointProtesty v Hinkley Point | Campaign for Nuclear CC BY 2.0 FlickrPlány na stavbu dalších reaktorů v Hinkley Point provází i protesty místních a ekologů

Francouzský elektrárenský podnik tvrdí, že projekt Hinkley Point bude ziskový. Francouzský vláda zdůrazňuje, že v příštím desetiletí francouzský jaderný průmysl podpoří a britská vláda říká, že elektrárna v Hinkley Point je důležitá pro zajištění dodávek elektřiny v příštím desetiletí. Hinkley Point má mít na celkové výrobě elektřiny v Británii podíl zhruba sedm procent.

Plán má ale i kritiky, a to v obou zemích. Francouzské odbory tvrdí, že projekt je pro EDF příliš velký a nákladný a že ohrožuje životaschopnost podniku. Kritici v Británii pak upozorňují, že cena, za kterou se vláda zavázala nakupovat elektřinu od EDF po dobu 35 let, je více než dvojnásobná proti současné ceně na trhu. Varují také před nebezpečím pro životní prostředí a možným růstem nákladů na stavbu.

Projekt byl poprvé oznámen v roce 2007. Tehdejší šéf EDF pro energii v té době prohlásil, že Britové si v roce 2017 budou vařit štědrovečerní večeři s využitím elektřiny z Hinkley Point. Termín uvedení do provozu ale byl od té doby několikrát odložen kvůli regulačním překážkám, jadernému neštěstí ve Fukušimě a zhoršení finanční situace EDF.