Historická investice OMV: za 51 miliard kupuje od Statoilu podíly v polích v Severním moři

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Rakouská ropná a plynárenská skupina OMV se dohodla na koupi podílů v několika ropných a plynových polích v Severním moři od norské těžební společnosti Statoil. Hodnota transakce je nejméně 2,65 miliardy dolarů (51,3 miliardy korun). Podle agentury APA jde pro OMV o největší investici v její historii.

Podíly, na jejichž koupi se OMV dohodla, se nacházejí v několika klíčových polích ve vodách u Británie a Norska. Konkrétně jde o 19 procent v ropném a plynovém poli Gullfaks, 24 procent v ropném a plynárenském projektu Gudrun, 30 procent v poli Rosebank západně od britského souostroví Shetlandy a zhruba 5,9 procenta v ropném poli Schiehallion ve stejné oblasti. Gullfaks je v provozu od 80. let a patří k nejstarším polím v Severním moři. Naopak Gudrun patří k nejnovějším projektům Statoilu.

OMV uvedla, že kupní cena s datem účinnosti 1. ledna 2013 dosahuje 2,65 miliardy dolarů. Tato cena by se však mohla zvýšit o dalších 500 milionů dolarů na pokrytí dalších investic. Dokončení transakce se očekává na konci letošního roku. Podle prohlášení, ze kterého citovala APA, má jít o největší průmyslovou investici v Rakousku.

Statoil chce inestovat do nových ložisek

OMV patří mezi největší ropné společnosti ve střední a východní Evropě. Obchod jí umožní posílit svou přítomnost v rozvíjejícím se norském odvětví těžby ropy. Pro norskou společnost by transakce mohla představovat další finanční prostředky v době, kdy Statoil investuje 19 miliard dolarů do spuštění těžby v nově objevených ložiscích.

„Statoil touto transakcí…otevírá kapitál k investicím ve vysoce návratných projektech v klíčových oblastech,“ sdělil výkonný ředitel Statoilu Helge Lund. Pro Statoil však bude podle Reuters těžší splnit cíl zvýšit produkci do roku 2020 z loňských zhruba dvou milionů barelů ropného ekvivalentu denně na 2,5 milionu barelů ropného ekvivalentu denně.

Produkce OMV se naopak díky dohodě příští rok zvýší o zhruba 40 tisíc barelů. Společnost chce do roku 2016 dosáhnout denní produkce 350 tisíc barelů ropného ekvivalentu. Obchod se Statoilem bude k dosažení cílů pro rok 2016 klíčový, uvedl generální ředitel OMV Gerhard Roiss.

OMV vlastní například přední rumunskou ropnou společnost Petrom. V České republice působí OMV od roku 1991, v roce 2005 v tuzemsku koupila síť čerpacích stanic Aral. Ve druhém čtvrtletí její produkce dosahovala kolem 297 tisíc barelů ropného ekvivalentu denně.