Hlavní věřitelé OKD se budou o svých deset miliard soudit

OKD

OKD Zdroj: OKD

Skupina investičních fondů sdružených v seskupení Ad hoc Group se bude u soudu domáhat, aby se pohledávky jejích členů opět vrátily do insolvenčního řízení. Fondy jsou hlavními věřiteli insolventní OKD, jejich pohledávky za více než 10 miliard korun, které přihlásila banka Citibank, však insolvenční správce Lee Louda odmítl uznat.

„Popření pohledávek Citibank ze strany OKD je iracionální, vykonstruované a nezákonné. Cílem tohoto popření pohledávky bylo záměrné poškození všech věřitelů a věříme, že nezávislý soud přezkoumá odvolání Citibank založené na právní argumentaci a vrátí její pohledávku zpět do insolvenčního řízení,“ říká mluvčí Ad-hoc group Roman Pařík.

Louda pohledávku odmítl s tím, že nebyla prokázaná existence desetimiliardového dluhu, za který OKD ručí. Ručení proto nemohlo vzniknout. OKD prý také za ručení nezískala adekvátní protiplnění.

Věřitelé se proti této argumentaci ohradili. Tvrzení OKD, že firma nezískala žádné protiplnění z finančních transakcí s NWR, není podle nich pravdivé. Původní ručení ve výši 500 milionů eur, které OKD schválilo v roce 2010 a za které každoročně obdrželo miliony eur, nebylo před vyhlášením úpadku zpochybněno. Naopak, OKD bez výhrad přijímala od mateřské NWR, píše se ve stanovisku věřitelů.

Až dosud podle věřitelů nebyla zpochybněna ani úprava ručení v rámci kapitálové restrukturalizace celé skupiny NWR v roce 2014. Během ní věřitelé odpustili část dluhu, ručení OKD bylo sníženo na 335 milionů eur a OKD získalo navíc několik desítek milionů eur nového kapitálu. Bez těchto prostředků by se OKD ocitlo v kritické finanční a existenční situaci již před dvěma lety.

Směl nebo nesměl Wentink podepsat ručení?

Nyní vedení OKD spolu s Loudou tvrdí, že mateřská NWR donutila OKD v rámci restrukturalizace převzít za dluh matky ručitelský závazek. Management českého těžaře se k transakcím prý nemohlo vyjádřit. Navíc dokumenty, z nichž ručení OKD za dluh ve výši 300 milionů eur vyplývá, podepsal Boudewijn Wentink z NWR, který k tomu ale neměl podle dnešního vedení OKD od českého těžaře zmocnění. OKD tak nemohl k ručení zavázat.

Ad-hoc Group se odvolává také na výroční zprávu OKD z roku 2014. „Ta jasně říká, že finanční dohody vyplývající z restrukturalizace skupiny NWR byly pro OKD prospěšné. Nezodpovězenou otázkou tedy zůstává, proč OKD v roce 2014 operaci oceňovalo, ale dnes pohledávku popírá,” dodává Pařík.

Citibank má necelých třicet dnů, aby napadla rozhodnutí insolvenčního správce u soudu, který by pak určil, zda desetimiliardová pohledávka existuje a bude vrácena do insolvenčního řízení. Do té doby ovšem mohou věřitelé přijít o vliv na rozhodování o řešení úpadku OKD. Jako věřitelé s neuznanými pohledávkami nemají automaticky právo na hlasování na schůzi věřitelů. To jim mohou přiznat buď ostatní uznaní věřitelé, nebo insolvenční soud. První schůze se uskuteční už příští čtvrtek.