Horníkům z OKD by mohlo pomoct státní Diamo, navrhují odbory

Josef Středula

Josef Středula Zdroj: e15/anna vackova

Odbory považují za ideální řešení situace ve společnosti OKD rychlé rozhodnutí soudu. V případě insolvence firmy a převzetí insolvenčním správcem pak vidí jako možnou variantu případný „pacht“, a to třeba státnímu podniku Diamo, řekl předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Zdůraznil, že vše je zatím „jen teorie“, záviset bude na rozhodnutí soudu.

Těžební firma OKD podala sama na sebe insolvenční návrh. Uvedla v něm, že dluží přes 17 miliard a má nejméně 650 věřitelů. Majetek nedosahuje ani sedmi miliard. Provoz zatím dál pokračuje. „V této chvíli se nedá mluvit o jistotě. Je to ale krok směrem, který se dal předpokládat. Ideální by bylo rychlé rozhodnutí soudu o insolvenci,“ uvedl Středula.

Odbory vládu za postup při řešení situace chválí. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) už několikrát zopakoval, že dluhy firmy stát platit nebude, soustředí se na pomoc zaměstnancům. Kabinet zvažuje dřívější penzi pro horníky, a to ne o pět, ale o šest či sedm let. Ministerstvo průmyslu chystá sociální program. Obsahuje příspěvky. Návrh počítá s posílením úřadů práce v regionu, rekvalifikacemi, podporou pracovních míst či zaměstnáním lidí nad 55 let ve státním podniku Diamo.

Právě případné zapojení firmy Diamo i do řešení by odbory viděly jako vhodnou variantu. „Je to společnost, která těžbě rozumí a zvládá procesy s uzavíráním dolů,“ uvedl Středula. Správce by mohl OKD s těžbou pronajmout, zdravé části firmy odprodat.

Kolektivní smlouva ještě na dva roky

Podle ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD) má firma „spoustu závazků z kolektivní smlouvy“. Středula zdůraznil, že při případném převzetí společnosti je nutné dodržovat i kolektivní dohodu. „Je to dohoda jako každá jiná, nelze ji zpochybňovat. Uzavřela se v době, kdy návrh na insolvenci vůbec nebyl ve vzduchu. Platí stejně jako například smlouvy na dodávku energie,“ dodal odborář.

Kolektivní smlouva v OKD platí od ledna 2014 do roku 2018. Upravuje bezpečnost, vyjednávání s odbory, dovolené i odměňování zaměstnanců.