Hospody rozkradly pivní sudy za stamiliony

pivní sudy (ilustrační foto)

pivní sudy (ilustrační foto) Zdroj: CTK

Boj s větrnými mlýny připomíná dlouhodobá snaha velkých českých pivovarů zamezit rozkrádání jejich sudů dodávaných do restaurací a hospod. Ročně tak dohromady přicházejí až o desítky milionů korun. Celkovou dlouhodobou škodu před časem pivovarníci vyčíslili na zhruba 220 milionů korun. Kromě vlastních snah o větší kontrolu sudů by jim měl pomoci i nový občanský zákoník, který odcizenou věc bez náhrady přiznává původnímu vlastníkovi.

Praxe se sudy je taková, že někteří hospodští odeberou sud, zaplatí za něj zálohu tisíc korun a pak ho přeprodají například některému z minipivovarů pro jejich produkci za cenu o pár stokorun vyšší. Hospodští tak pár stovek vydělají a minipivovary naopak několik stokorun ušetří, neboť nový sud na pivo stojí zhruba 2500 korun.

„S takovou situací se skutečně setkáváme, monitorujeme ji a snažíme se ji řešit. Bohužel jsme se setkali s takovou praxí i u některých vinařů. Dá se předpokládat, že se tato situace nezlepšuje, ba naopak,“ uvedla mluvčí tuzemské jedničky Plzeňského Prazdroje Kateřina Krásová.

Dvojka na trhu Staropramen přichází ročně řádově o tisíc až dva tisíce sudů. Škoda se tak pohybuje v rozmezí od 2,5 do pěti milionů korun. Smíchovskému pivovaru se ale přece jen podařilo najít alespoň nějaký způsob, jak identifikovat a dokumentovat odcizené sudy, které následně vymáhá.

„Za posledních patnáct let se nám díky němu podařilo získat zpět sudy, jejichž pořizovací hodnota činila zhruba 75 milionů korun. Způsob je sice poměrně účinný, zároveň však velmi zdlouhavý a časově náročný,“ uvedl mluvčí Staropramenu Pavel Barvík.

Nápravu by měl zajistit nový občanský zákoník

Podle Českého svazu pivovarů a sladoven se výrobci piva snaží řešit situaci se sudy zálohami, sledováním salda u jednotlivých zákazníků a vymáháním rozdílu od hříšníků, což je ale vždy velice obtížné. I když se jednalo v podstatě o trestný čin zadržování cizí věci, nikdy se nepodařilo prokázat úmysl. Při žádosti o navrácení těchto sudů mnozí podnikatelé argumentovali, že si je v dobré víře koupili.

Podle ustanovení nového občanského zákoníku, který nabyl účinnosti od nového roku, by měla nastat již zcela nová situace. „Nařizuje totiž, že pokud je zboží kradené a vznese na ně nárok původní vlastník, musí ho kupující bez nároku na náhradu vrátit původnímu majiteli a to i v případě, že si věc zakoupil v dobré víře například v bazaru,“ uvedl výkonný ředitel svazu pivovarů Vladimír Balach.

Stopování vratných obalů?

Tuzemská pobočka Heinekenu těží ze zkušenosti své nizozemské matky a třetí největší pivovarnické skupiny na světě. „V současné době je jedním často diskutovaným řešením nastavení stopovacího systému pro jakékoli vratné obaly, například sudy či přepravky a vratné lahve. Heineken spolupracuje i s nizozemskou vládou na zavedení RFID řešení (Radio Frenquency Identification) pro kontrolu celého řetězce,“ podotkl mluvčí české pobočky pivovaru Jiří Hauptmann.

Praktiku potvrzuje i Českomoravský svaz minipivovarů. „Některé minipivovary – věřím, že nikoliv členové svazu – si pořizují KEG sudy od hospodských za zálohu tisíc korun plus zhruba dvě stě korun pro hospodského. Pořídí tedy sud za polovinu pořizovací hodnoty. Sice s logem jiného pivovaru, ale to je jim v tu chvíli jedno,“ uvedl předseda svazu Jan Šuráň. U minipivovarů tato činnost zatím není nijak velká a navíc některé samy o sudy přicházejí také. „Škoda vyčíslená před časem velkými pivovary (zhruba 220 milionů korun, pozn. aut.) se začíná nepříjemně dotýkat i minipivovarů,“ dodal.

Paolo Lanzarotti: Zdražit pivo se letos nechystáme