Hradecký Petrof přesunul do Číny licenční výrobu další značky pianin

Výroba pianin a klavírů ve společnosti Petrof

Výroba pianin a klavírů ve společnosti Petrof Zdroj: Michael Tomeš_E15

Majitelka Petrofu Zuzana Ceralová Petrofová.
Výroba pianin a klavírů ve společnosti Petrof
Výroba pianin a klavírů ve společnosti Petrof v Hradci Králové.
Výroba pianin a klavírů ve společnosti Petrof v Hradci Králové.
Výroba pianin a klavírů ve společnosti Petrof v Hradci Králové.
8
Fotogalerie

Legendární výrobce klavírů a pianin Petrof pokračuje v upevňování pozic na zahraničních trzích. Firmě ovládané již v páté generaci rodinou Petrofů se zvláště daří v Číně. Aktuálně tam po dlouhých přípravách licenčně přenáší výrobu značky Weinbach.

V Číně již společnost z Hradce Králové stejným způsobem dělá značky Rösler a Scholze. Tamní výroba je ovšem určená jen pro čínský trh. Navíc celá produkce nástrojů hlavní značky Petrof zůstává v tuzemsku.

„Z hlediska tržeb je pro nás Čína teritoriem číslo jedna,“ řekla E15.cz majitelka skupiny Petrof Zuzana Ceralová Petrofová. Z čínského trhu má firma z Hradce Králové již pětatřicet procent tržeb. Loni podnik zvedl celkový obrat na 228 milionů korun.

V Evropě se ročně prodá celkem deset tisíc nových pianin a klavírů, v USA dvacet tisíc. V Číně je to 450 tisíc nástrojů.

Díky tomu se čínská výroba Petrofu rozbíhá čím dál víc. „Je to pro nás velká starost, protože chceme zachovat kvalitu,“ dodala šéfka podniku. Kromě dodání výkresů jeho pracovníci musí pravidelně do Číny kontrolovat výrobu, dělat supervize a zkoušet nástroje. Ročně tam Petrof zhotoví dva a půl až tři tisíce nástrojů.

Licenční výroba značky Weinbach bude navíc specifická v tom, že téměř hotové nástroje se budou vozit do Hradce Králové. Tam se přeladí, vloží se do nich česká mechanika a německá kladívka a pojedou zpátky do Číny. Paradoxně je to požadavek čínské strany. Importované zboží totiž bohatší Číňané považují za kvalitnější. První nástroje již toto kolečko oběhly.

Výrobní licenci dává Petrof čínskému partnerovi zpravidla na tři roky, pak se vždy znovu baví o další spolupráci.

Čína je jedním z teritorií, které Petrofu nahrazují slabší prodeje v Rusku. Společnosti se daří rovněž v jihovýchodní Asii, vrací se do Austrálie. Po zrušení embarga se Petrofu daří též v Íránu. Nově se o štěstí pokouší přes Senegal v západní Africe.

Petrof je největším výrobcem pian v Evropě. Vyrábí třicet procent veškeré produkce na starém kontinentu.

Petrof zkouší Titanik

Byznys Petrofu v Číně má podpořit spolupráce s českou skupinou Preciosa. S tou Petrof udělal sérii pianin obsahujících křišťál. Takto vyzdobené nástroje nyní bude vystavovat na veletrhu v Číně. Navíc společně s Preciosou vyrazí po Číně na turné po dvanácti velkých městech. Na koncertech tam budou hrát české pianistky v šatech osázených kamínky z Preciosy. Petrof navíc v Číně jedná též o tom, aby se jeho nástroj dostal na kopii lodě Titanik, která se tam staví. Na původním Titaniku se totiž hrálo i na klavír této české značky.

 Rozhovor s majitelkou společnosti Petrof Zuzanou Ceralovou Petrofovou čtěte v pondělním vydání deníku E15 a na E15.cz.