Huť s tradicí založenou Karlem IV. vyhasla. V Králově Dvoře zavřeli slévárnu litiny

Slévárna v Králově Dvoře

Slévárna v Králově Dvoře Zdroj: Viktor Mácha

Slévárna v Králově Dvoře
Slévárna v Králově Dvoře
Slévárna v Králově Dvoře
Slévárna v Králově Dvoře
Slévárna v Králově Dvoře
12
Fotogalerie

Společnost Saint-Gobain PAM zastavila v Králově Dvoře slévárnu, která z tvárné litiny odlévala díly pro vodní hospodářství. Francouzský gigant se tak rozhodl v rámci celosvětového projektu reorganizace slévárenských provozů, který má směřovat k zefektivnění globální výroby. Královodvorská výroba přestala být podle majitele konkurenceschopná, a tak tavicí pece ke konci října vyhasly.

Saint-Gobain PAM v Česku zachová obchodní zastoupení, ale výrobky a trubky pro vodovody a kanalizace se budou dovážet z jiných evropských sléváren, které společnost zachová. Rozhodnutí o zastavení výroby tak podle majitele neovlivní dosavadní obchodní vztahy a dodávky materiálu. V majetku firmy zůstává i stávající areál. O jeho prodeji firma podle marketingového ředitele Jakuba Bendy neuvažuje.

„Zefektivnění výrobních kapacit je jediným důvodem k uzavření výroby. Stovku dotčených zaměstnanců jsme informovali s předstihem. Dostali nadstandardní odstupné a podle možností jim nabízíme i pracovní uplatnění v jiných společnostech a výrobních závodech, které Skupina Saint-Gobain v Česku provozuje – například v Saint-Gobain Sekurit v Hořovicích,“ uvedl Roland Bourgeois, generální ředitel Saint-Gobain PAM.

„Udělali jsme s ostatními velkými podniky v regionu ´burzy´ práce a zprostředkovali pracovní nabídky zaměstnancům. Spolupracovali jsme s úřadem práce i s odbory,“ doplnil Benda. Definitivně tak v Česku končí další hutnická výroba s dlouholetou tradicí. Jen v loňském roce při tržbách 716 milionů vykázala hospodářský výsledek 28 milionů před zdaněním.

„Příliš se neví, že bohatá historie zpracování a výroby železa v Králově Dvoře se začala psát již v roce 1346, kdy první huť v blízkosti nalezišť kvalitní železné rudy založil král Karel IV. A později byla v této lokalitě postavena vůbec první vysoká pec na českém území,“ připomněl historický kontext industriální fotograf Viktor Mácha, který hutě dokumentoval.

Po privatizaci začátkem devadesátých let se hutnické provozy na Berounsku osamostatnily. Mezi ně patřila i slévárna šedé a tvárné litiny patřící skupině Saint-Gobain. Druhá slévárna KD Foundry ukončila výrobu o dva roky dříve. „Dvě kuplové pece s předpecím a automatickou licí linkou se soustředily na odlitky pro vodovodní a kanalizační systémy,“ dodal Mácha.

Prohlédněte si více fotografií Viktora Máchy z průmyslových provozů