OBRAZEM: Plzeňské hutě nepřežily ruský kapitalismus, brzy půjdou jejich budovy k zemi

Zanikající Pilsen Steel

Zanikající Pilsen Steel Zdroj: Viktor Mácha

Plzeňský výrobce lodních a elektrárenských hřídelí, rotorů pro větrné elektrárny či odlitků pro plynové turbíny Pilsen Steel v minulosti patřil ve svém oboru mezi největší na světě a vykazoval zisk několika miliard korun ročně.
Plzeňské strojírny, které nevyrábějí už od předloňského ledna, letos zkraje roku propustily přes 90 procent z více než 520 svých bývalých zaměstnanců.
V roce 2010 se podle údajů z českého rejstříku firem stala novým majitelem Pilsen Steel v Lucembursku registrovaná firma United Pilsen. Média tehdy psala, že United Pilsen patří ruskému průmyslníkovi Igoru Šamisovi.
Plzeňské strojírny, které nevyrábějí už od předloňského ledna, letos zkraje roku propustily přes 90 procent z více než 520 svých bývalých zaměstnanců.
Firma Max Aicher Pilsen loni převzala torzo byznysu Pilsen Steel, která měla ještě v roce 2017 obrat takřka tři čtvrtě miliardy korun. Výroba po roce 2019 nebyla plnohodnotně obnovena.
27
Fotogalerie

Plzeňské hutě a kovárny Pilsen Steel ovládané ruskou státní bankou Vněšekonombank vyhlásily v červnu 2019 bankrot. Prakticky zastavily výrobu a několik set zaměstnanců podniku v průběhu insolvenčního řízení firma propustila. Před rokem Pilsen Steel získala německá korporace Max Aicher Pilsen z německého holdingu Max Aicher. Podle informací E15 mají v létě začít v areálu Pilsen Steel bourací práce. Památkovou ochranu nemá ani jedna z budov. Firma Max Aicher Pilsen situaci v plzeňských ocelárnách a informace o demolici nechtěla komentovat. Současné podobě jejich areálu podle všeho zbývá posledních pár týdnů. Prohlédněte si ji prostřednictvím fotografií Viktora Máchy.

Plzeňský výrobce lodních a elektrárenských hřídelí, rotorů pro větrné elektrárny či odlitků pro plynové turbíny Pilsen Steel v minulosti patřil ve svém oboru mezi největší na světě a vykazoval zisk několika miliard korun ročně. Firma Max Aicher Pilsen loni převzala torzo byznysu Pilsen Steel, která měla ještě v roce 2017 obrat takřka tři čtvrtě miliardy korun. Výroba po roce 2019 nebyla plnohodnotně obnovena.

„Co mne překvapilo, je skutečnost, že zánik plzeňské ocelárny místním vlastně ani tak nevadí. Prostě si k huti, která tu byla 150 let, nevybudovali vztah,“ říká industriální fotograf Viktor Mácha, který byl v letech 2009–2012 firemním fotografem Pilsen Steel. Podle Máchy znamená konec Pilsen Steel mimo jiné konec velkého kování v Čechách.

Prohlédněte si fotogalerii:

Do insolvenčního řízení se v červnu 2019 přihlásilo 87 věřitelů, kteří uvedli, že jim podnik dluží 9,4 miliardy korun. Správce tehdy popřel asi 7,8 miliardy korun včetně pohledávek tří největších věřitelů – ruských bank Vněšekonombanky, VEB Kapital a Mezinárodní investiční banky. Banky se soudí o pohledávky v incidenčních sporech. S prodejem Pilsen Steel souhlasily i Vněšekonombanka a VEB Kapital jako největší zajištění, tedy zástavní věřitelé.

Bývalé hutě a kovárny Škody Plzeň koupila před 20 lety ruská strojírensko-metalurgická skupina OMZ, od roku 2010 vlastnil stoprocentní obchodní podíl firmy ruský podnikatel Igor Šamis.