Hutím a slévárnám se daří, tržby rostly meziročně o desetinu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Tržby hutních a slévárenských firem v České republice loni meziročně vzrostly o desetinu na 199,4 miliardy korun. Proti krizovému roku 2009 byly téměř o dvě pětiny vyšší, v porovnání s rokem 2008 ale o 17 procent nižší. Vyplývá to ze společných statistik ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) a Českého statistického úřadu.

Podle předsedy správní rady Ocelářské unie Jana Czudka stojí odvětví před několika výzvami, které budou formovat jeho podobu na další desetiletí. "První výzvou je snižování dopadu průmyslu na životní prostředí. Od devadesátých let jsme do ekologizace výroby oceli investovali miliardy korun a dokázali snížit například emise prachu o 99 procent," uvedl Czudek ve zprávě MPO.

Za druhou výzvu označil "neférovou konkurenci z mnoha zemí mimo EU", jejichž firmy podle něj těží ze státní podpory, dotovaných úvěrů, absence kolektivních vyjednávání a laxních, nevymáhaných ekologických norem. "Takové podmínky jim dovolují nabízet ocel za nižší ceny, než jsou skutečné výrobní náklady," doplnil Czudek. Ocelářství podle něj také trpí nedostatkem kvalifikovaných, zejména technicky vzdělaných lidí.

Počet firem v oboru loni meziročně vzrostl o 2,2 procenta na 992. Počet zaměstnanců se snížil o dvě procenta na 43.608. Průměrná mzda stoupla o šest procent na 31.182 korun. V porovnání s průměrnou mzdou v celé ČR byla o 5,2 procenta vyšší.

Vývoz meziročně vzrostl o 8,2 procenta na 141,1 miliardy korun, dovoz se zvýšil o 17,8 procenta na 262,8 miliardy korun. Zhruba čtvrtina vývozu směřovala loni podobně jako v roce 2016 do Německa. Následovaly Polsko (14 procent), Slovensko (12 procent) a Itálie (sedm procent). Také v dovozu patřila Německu asi čtvrtina. Stejně jako u vývozu následovaly Polsko (16 procent), Slovensko (devět procent) a Itálie (sedm procent).

Podle zprávy MPO je v poslední době znepokojivá situace po zvýšení amerických dovozních cel na některé výrobky z hliníku a oceli. "V ČR ohrožují americká cla hlavně tuzemské oceláře, kteří se obávají omezení svého vývozu a přesměrování levné oceli ze třetích zemí z amerického na evropský trh, který je pro ně nejvýznamnější. Nicméně, pro rok 2018 jsou vyhlídky optimistické. Především díky ekonomickému růstu na našich nejvýznamnějších trzích včetně Německa a Polska," píše se ve zprávě.

Produkce v oboru sahá od hutí přes výrobu polotovarů a hotových výrobků z mědi, hliníku, olova, zinku, niklu, drahých kovů a jejich slitin, po slitiny z neželezných kovů. Největšími hutními podniky v Česku jsou ArcelorMittal Ostrava, Třinecké železárny a Vítkovice Steel.