Hutníci: České ocelářství čeká pět dobrých let

Vysoké pece v Třineckých železárnách

Vysoké pece v Třineckých železárnách Zdroj: Trinecke zelezarny

Hutě pojedou v příštích letech naplno, odhaduje oborová asociace Hutnictví železa. Jedinou změnou, která se projeví poklesem výroby oceli o zhruba 300 tisíc tun za rok, bude plánované uzavření ocelárny Vítkovice Steel. Výroba válcovaných výrobků přitom poroste o zhruba dvě procenta ročně. „Chybějící ocelové polotovary se budou muset dovézt,“ říká Jaroslav Raab, výkonný ředitel Hutnictví železa.

Přesto by tuzemské hutě měly postupně dobývat zpět ztracené pozice na domácím trhu. Podíl dovozu na spotřebě ocelářských výrobků by měl klesnout z 73,5 na 72,5 procenta v roce 2020. „Výrobci ale musí vyjít vstříc požadavkům českých odběratelů a vyrábět pro ně produkty s vyšší přidanou hodnotou,“ dodává Raab.

Spotřebu oceli v Česku potáhne především rostoucí automobilový a strojírenských průmysl. Hutnictví železa očekává, že se po letech hibernace probudí i české stavebnictví. Jeho podíl na spotřebě oceli by se měl vyšplhat z loňských 11 procent na více než 16 procent v roce 2020, což představuje růst o zhruba 400 tisíc tun oceli.

V loňském roce hutní firmy vykázaly obrat 100 miliard a zisk před zdaněním tři miliardy korun. Navzdory klesajícím cenám ocelářských výrobků kvůli nižším cenám vstupních surovin firmy očekávají, že tržby i zisk budou v příštích letech růst. „Pořád jsme však konfrontováni s následky krize, protože spotřeba oceli je v Evropě o čtvrtinu nižší než před krizí,“ dodává Jan Czudek, generální ředitel Třineckých železáren.

Ziskovost výroby oceli tlačí dolů nadbytečná výrobní kapacita, která se v Evropské unii odhaduje na 30 až 40 milionů tun. To je až sedminásobek české ocelářské výroby.

Šéf ArcelorMittalu: S investicí do nové ocelárny čekáme na podporu vlády