IEA: Poptávka po ropě dočasně narůstá

Ilustrační foto rafinérie

Ilustrační foto rafinérie Zdroj: Rasch Jan/Euro

Světový ropný trh je kvůli zvýšené poptávce stále napjatější v situaci, kdy jsou ohroženy plány na zvyšování těžby v Iráku, tedy v zemi, která má být hlavním zdrojem budoucích zvýšených dodávek. Ve střednědobé prognóze světového ropného trhu to uvedla Mezinárodní agentura pro energii (IEA).

Ke konci desetiletí by se ale měl globální růst poptávky začít zpomalovat, uvedla agentura, která je energetickým poradcem západních zemí.

Irák, kde nyní kvůli tažení sunnitských povstalců na Bagdád vládne chaos, je druhým největším těžařem v rámci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). „Irák v rámci OPEC zůstává hlavním zdrojem většiny očekávaného přírůstku těžebních kapacit, tento růst je však zřejmě stále více v ohrožení,“ uvedla podle agentury Reuters ke zprávě výkonná ředitelka IEA Maria van der Hoevenová.

Události v Iráku jen dokládají, jak silně mohou být dodávky z některých zemí OPEC ohroženy politickou nestabilitou a násilím. Těžba ropy v Libyi a její vývoz je už téměř rok kvůli nepokojům a blokádám povstaleckých skupin jen zlomkem původního objemu. Kvůli sankcím je výrazně nižší vývoz z Íránu a častými výpadky trpí i Nigérie.

Vývoj ceny ropy za pět let:

Graf 17. 6. 2014.Graf 17. 6. 2014. | capkova@mf.cz

IEA očekává, že OPEC zvýší do pěti let svou těžební kapacitu o více než dva miliony barelů denně (b/d) nad 37 milionů b/d. Více než 60 procent tohoto přírůstku má přitom zajistit právě Irák.

Agentura zvýšila odhad letošní poptávky proti loňské květnové prognóze o téměř milion na 92,67 milionu b/d. Letos se tak zvýší poptávka o 1,43 milionu barelů a příští rok se její růst ještě zrychlí na 1,42 milionu b/d.

Ilustrační fotoIlustrační foto | Adam Selwood CC BY 2.0 FlickrPoptávka po ropě stoupá (foto Flickr)

Ještě loni IEA předpokládala, že většinu zvýšené poptávky pokryje prudký růst těžby ropy v USA, nyní ale soudí, že svou těžbu budou muset podstatně zvýšit i země OPEC. Předpověď globální poptávky po ropě z OPEC nyní IEA zvýšila o 900 tisíc barelů na 30,10 milionu b/d.

Ropné tlaky

„Ropné trhy jsou nyní mnohem napjatější, než byly na počátku boomu břidlicové těžby v USA a výrazně napjatější než před rokem,“ uvedla IEA.

Růst poptávky se podle IEA soustředí v Asii. Čína by už letos v dovozu ropy měla předstihnout USA. V dalších letech ale IEA čeká zpomalení růstu zejména ve vyspělém světě, který už začíná zažívat „ropný zlom“, nikoli ale v původně užívaném smyslu stagnace a poklesu těžby, nýbrž stagnace spotřeby. To je podle agentury důsledkem dlouhodobě drahé ropy a jejího nahrazování levnějšími nebo ekologičtějšími alternativami.

„Ačkoli ropný zlom ve spotřebě je zřejmě jinde než ve vyspělých ekonomikách stále ještě mnoho let vzdálený, na dohled už je zlom v růstu ropné spotřeby pro trh jako celek,“ napsala IEA.