Indie spustila kontroverzní jadernou elektrárnu, podíl na ní mají i české firmy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Mlada fronta E15

Největší indická jaderná elektrárna, jejíž stavbu provázely protesty a odklady, vyrábí energii a v úterý byla napojena na rozvodnou síť na jihu země.

Elektrárna Kudankulam postavená s ruskou podporou má pomoci naplnit poptávku po energii ve třetí největší asijské ekonomice, kterou často sužují výpadky proudu. První jednotka jaderné elektrárny Kudankulam ve státě Tamilnádu byla „synchronizována s rozvodnou sítí“ a generuje 160 megawattů, uvedl R.S. Sundar, ředitel elektrárny patřící státní firmě Nuclear Power Corp of India.

Elektrárna má dva reaktory a v plánu bylo pořízení dvou dalších reaktorů, které mělo rovněž dodat Rusko. Indický premiér Manmóhan Singh ale při své pondělní návštěvě Moskvy nedosáhl dohody o rozšíření elektrárny Kudankulam.

Dohodu zmařily nové, zpřísněné indické zákony o jaderné energetice. Indie je přijala po katastrofě japonské jaderné elektrárny Fukušima v roce 2011. Rusko ale tvrdí, že by se na elektrárnu Kudankulam neměly vztahovat, protože projekt byl zahájen mnoho let před tím, než zákony vstoupily v platnost.

Kritici: Elektrárna stojí v seizmicky citlivé oblasti

Plány na jadernou elektrárnu v Kudankulamu se poprvé objevily v roce 1988. Provoz měla zahájit v roce 2011, ale zpomalily ji rozsáhlé a často násilné protesty obyvatel obávajících se o vlastní bezpečnost.

Oponenti elektrárny, která je na pobřeží zničeném mohutnou asijskou vlnou cunami v roce 2004, uvádějí, že stojí v seizmicky citlivé oblasti a případná nehoda podobná té z Fukušimy by zabila tisíce lidí.

Na stavbě mají podíl i české firmy

Na výstavbě Kudankulam se podílely i české firmy. Sigma Group, Arako nebo Vítkovice Machinery Group dodaly pro novou indickou elektrárnu nejrůznější zařízení za téměř miliardu korun. „Jednalo se o armatury, čerpadla, kabely a další zařízení. Například firma Kabelovna Kabex pro Kudankulam vyrobila 2,5 tisíce kilometrů kabelů nebo společnost Arako na 1500 kusů uzavíracích a regulačních armatur,“ uvedl výkonný viceprezident společnosti Rusatom Overseas, dceřiné firmy Rosatomu, Leoš Tomíček na webu Patria.cz. Dodal, že za loňský rok dodaly české firmy na ruské jaderné bloky zařízení v hodnotě blížící se třem miliardám korun.

Indie doufá, že do roku 2030 budou jaderné elektrárny v zemi generovat 63 tisíc megawattů, což by bylo téměř patnáctinásobné zvýšení v porovnání se současným objemem. Kudankulam je dvacátou jadernou elektrárnou zapojenou do indické rozvodné sítě. Druhý reaktor by měl být zapojen do poloviny roku 2014.