Indie versus Čína: s jakými problémy se potýká zakladatel firmy

Indické IT firmy jsou pověstné, služby u nich outsourcují evropské i americké firmy. Čínské podniky zase okupují žebříčky nejrychleji rostoucích značek na světě. Ale jaké to vlastně je zakládat firmu v Indii nebo Číně? V Indii je problémem přístup k levným financím a všudypřítomná korupce a byrokracie.

V Číně zase není lehké získat licenci ve strategických odvětvích, řekli deníku E15 zástupci obou zemí. Za Čínu odpovídá Lisa Wang, konzultantka z InterChina Consulting, za Indii Brig Amitabha, exředitel Průmyslové a obchodní komory státu Uttarpradéš.

* E15: Je snadné pro běžného občana ve vaší zemi založit si firmu? Liší se to nějak ve srovnání se sousedy?

Lisa Wang (LW): Obecně vzato to složité není, pokud odvětví podnikání firmy nespadá do specifických hlídaných sektorů, kde je potřeba zvláštní licence – jako třeba zdravotnictví.

Brig Amitabha (BA): Různé státy mají různý stupeň obtížnosti, ale ve většině z nich platí takzvaný Single Window System, kde se řeší všechna povolení a schvalují se on-line. Jde o státy Gudžarát, Tamil Nadu, Karnataka, Ándhrapradéš, Kerala, Uttarpradéš, Bihár, Pandžáb, Haryana a Spojená území. Velké podniky musí vyhovovat ekologickým pravidlům a v případě akvizice platit daň. Je to ale jednodušší než v Africe, ve většině Asie a v některých evropských zemích. V Číně je průmysl pod naprostou státní kontrolou.

* E15: Setkáváte se při zakládání byznysu s nějakými regionálními specifiky?

LW: O žádných alespoň nevím.

BA: Patří k nim dostupnost pozemků, množství nezbytných povolení, finanční náklady, znečištění a korupce – to jsou hlavní problémy. Rozdíly také panují v míře korupce a politických zásahů. Problémem je i nedostatek jednotných zákonů.

* E15: Jaké jsou hlavní překážky bránící založení firmy ve vaší zemi?

LW: Není tu žádná vyloženě překážka. Ale stále více pozornosti se věnuje ochraně životního prostředí a získat posudek dopadu na životní prostředí (EIA) může být třeba pro strojírenskou firmu problém, protože čínská vláda se snaží za každou cenu snížit znečištění.

BA: Nákladnost, tedy nedostatečný přístup k levným penězům, byrokracie a množství povolení – to jsou hlavní překážky. Zpomalují založení firmy a tím i návratnost investic. Na druhé straně založit si třeba IT firmu je v Indii celkem jednoduché.

* E15: V jaké míře je problémem korupce? Zlepšuje se situace?

LW: Je možné, že v odlehlých lokalitách dochází k nějakým dohodám pod stolem. Ale celkově se situace zlepšuje, především ve městech prvního řádu (města, která se první otevřela volnému trhu – pozn. red.), jako je Šanghaj, Peking, Guangdong a Šen-čen, kde se dodržování zákonů přísně.

BA: Je to důležité téma. Nátlak veřejnosti a celkově povědomí o korupci časem povedou ke zlepšení. Zatím se ale nedá mluvit o nějakém krátkodobém zlepšení.

* E15: Když mluvíme o zakládání vlastní firmy, kde vaše země udělala největší pokrok v poslední době?

LW: Zjednodušila a zprůhlednila procesy, zlepšila služby a věnuje více pozornosti malým a středním podnikům.

BA: Přijala zákon o přístupu k informacím, který umožňuje vyřizování povolení on-line.

* E15: Co je potřeba zlepšit?

LW: Viz výše uvedené.

BA: Musíme zkrátit schvalovací lhůty – pokud do patnácti dnů nepřijde povolení, projekt by měl být schválen automaticky. Také přístup k dostupným financím by měl být lepší a měla by se snížit míra korupce.

* E15: Jak dlouho v průměru trvá založit si firmu?

LW: Zhruba dva měsíce.

BA: Tak 150 až 180 dní.

* E15: Je rozdíl, když si firmu zakládá místní a cizinec?

LW: Celkově je procedura podobná. Zahraničního investora ale musí schválit ministerstvo obchodu a vydat mu licenci. Také záleží na odvětví, do kterého chce investovat. Omezení platí ve strategických oblastech, jako je ocelářství, zdravotnictví, automobilový a chemický průmysl, finanční služby, telekomunikace, železnice, energetika nebo IT.
BA: Schvalování trvá stejně dlouho, ale cizinci čelí překážkám v podobě daní, ekologických povolení a problémem je i získání pozemků.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.