Investiční pobídky musí od července klesnout na čtvrtinu nákladů

Stavba továrny nábytkářské firmy Steelcase v zóně Panattoni u Stříbra

Stavba továrny nábytkářské firmy Steelcase v zóně Panattoni u Stříbra Zdroj: Accolade

Od začátku letošního července klesnou investiční pobídky pro podnikatele v jednotlivých regionech Česka. Maximální možná míra veřejné podpory se sníží ze 40 na 25 procent uznatelných nákladů investice, změnu bude ve středu schvalovat vláda. Pobídky se musí zredukovat na popud Bruselu kvůli vyššímu českému HDP.

Jde však jen o technickou změnu, protože mapu regionální podpory pro období od letošního července do konce roku 2020 už Česko dříve předložilo Evropské komisi a ta ji schválila na začátku letošního února. Rozhodnutí EK je pro každý členský stát EU závazné. Nyní proto česká vláda vydá vlastní nařízení, aby se dostala do souladu s evropskou legislativou.

Regionální podpora je povolena v oblastech, které jsou oproti průměru Evropské unie méně rozvinuté, a veřejná podpora tak může napomoci jejich ekonomice. Češi si však v posledních letech ekonomicky polepšili a dostali se mezi regiony s HDP na obyvatele mezi 60 až 75 procenty unijního průměru, veřejná podpora proto musí klesnout.

„Vzhledem k tomu, že regiony České republiky postoupily mezi oblasti s vyšším HDP na obyvatele a současně došlo i k obecnému snížení míry regionální podpory, musí být od 1. července 2014 u všech regionů NUTS 2 (všechny regiony ČR mimo Prahu) sníženy míry veřejné podpory na 25 procent způsobilých nákladů,“ stojí v materiálu, který na středeční jednání vlády předkládá ministerstvo průmyslu a obchodu.

Ministerstvo přiznalo negativní dopady

Pokud by zůstala platná legislativa upravující systém investičních pobídek beze změny, dostane se do rozporu s evropskými předpisy. „Ponechání stávajícího stavu proto není možné,“ upozorňuje ministerstvo v návrhu a připouští, že změna bude mít negativní dopad na podnikatelské prostředí.

Vláda zároveň připravuje novelu zákona o investičních pobídkách, která bude reagovat i na další změny vyplývající z nových evropských pravidel. Tu však může schválit později.

Cílem vnitrostátní regionální podpory má být podpora investic, vytváření nových pracovních míst a zakládání nových závodů v nejvíce znevýhodněných evropských regionech. V Česku k nim patří všechny regiony kromě ekonomicky silné Prahy.