Iráčtí Kurdové poskytnou Bagdádu ropu výměnou za výplaty úředníků

Rafinerie společnosti Technoexport v Iráku

Rafinerie společnosti Technoexport v Iráku Zdroj: e15

Irácká vláda se dohodla s vedením iráckého autonomního Kurdistánu na režimu prodeje ropy. Bagdád bude Kurdistánu poskytovat z federálního rozpočtu peníze na výplatu mezd úředníkům místní správy, zatímco Kurdové dají zhruba polovinu své těžby ropy k dispozici centrální vládě. Podle bývalého ministra financí Hošjara Zibarího jde o zásadní průlom ve vztazích Bagdádu ke Kurdům.

Ministr ropného průmyslu Ádil Abdal Mahdí dnes prohlásil, že dohoda snižuje hrozbu rozpadu Iráku. Podle dohodnutých podmínek má Bagdád kurdské vládě převést 500 milionů dolarů (11 miliard korun) výměnou za to, že Kurdistán bude federální vládě dávat k dispozici 150 tisíc barelů ropy denně. Kurdové z federálních peněz zaplatí mzdy zaměstnancům svých správních úřadů.

Krize mezi Kurdy a Bagdádem nastala, když Kurdové začali sami uzavírat kontrakty a prodávat ropu. V červenci kurdská správa začala hovořit o uspořádání referenda o nezávislosti Kurdistánu.

Vláda se s Kurdy přela o působení radikálů

Kurdové pak vystoupili z vlády tehdejšího premiéra Núrího Málikího, který je obvinil, že na území Kurdistánu nechávají působit islámské radikály. Málikího nástupce Hajdar Abádí volí umírněnější slovník a chce se dohodnout s Kurdy i menšinovými sunnity.

Mahdí, který se zúčastnil vyjednávání v Irbílu, řekl, že jde zatím o dílčí, ale významnou dohodu. Jednání o konečném uspořádání mají pokračovat v Bagdádu.

V Iráku, který má kolem 30 milionů obyvatel, žije asi pět milionů Kurdů. Obývají hlavně sever země a v mnoha záležitostech, k nimž ale rozpočet nepatří, požívají autonomie.