Írán odmítl jednat o omezení těžby ropy, nezúčastní se schůzky OPEC

ropná rafinerie v Íránu

ropná rafinerie v Íránu Zdroj: ctk/AP

Írán se nezúčastní nedělní schůzky mezi členy ropného kartelu OPEC a zástupci Ruska a dalších předních těžařů ropy v Kataru, na kterém se má jednat o zmrazení těžby na lednové úrovni. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na informované zdroje.

Saúdská Arábie, Katar, Venezuela a Rusko se již v únoru předběžně dohodly na zmrazení produkce na lednové úrovni. V neděli se budou snažit přesvědčit další země, aby se k nim přidaly. Saúdská Arábie trvá na tom, že svou produkci zmrazí jen v případě, že tak učiní i další přední producenti ropy, hlavně Írán. Představitelé Íránu však již několikrát uvedli, že sice dohodu o zmrazení těžby podporují, ale hodlají pokračovat ve zvyšování těžby a vývozu, dokud se nedostanou na úroveň před zavedením sankcí. Na této úrovni jsou ochotni těžbu zmrazit.

Přední světoví těžaři ropy se kvůli propadu cen ropy a nadměrným dodávkám na trh potýkají s vážnými finančními problémy. Ekonomika mnoha těchto zemí je na ropě závislá. Navzdory vážným problémům se však mnohým zemím nechce snižovat těžbu na úkor toho, že by přišly o svůj podíl na trhu.

Těžba dál roste

Íránského ministerstvo ropného průmyslu v pátek uvedlo, že íránský ministr se schůzky nezúčastní. Do Dauhá má jet pouze íránský zástupce pro OPEC. Zdroje agentuře Reuters řekly, že Írán byl informován, že schůzky se mají zúčastnit pouze země, které chtějí zmrazit těžbu.

Podle analytiků zvyšování těžby v Íránu podkopává snahy o obnovení rovnováhy na trhu v letošním roce. Írán oznámil, že jeho těžba již překročila 3,5 milionu barelů denně a vývoz by měl příští měsíc stoupnout na dva miliony barelů denně. Teherán plánuje do března 2017 zvýšit těžbu ropy na čtyři miliony barelů a vývoz na 2,25 milionu barelů denně.

Analytici v úspěch nevěří

Katarský ministr energetiky a průmyslu Muhammad Sálih Sadá uvedl, že schůzky v Dauhá se zúčastní nejméně 15 zemí, které mají na celosvětové těžbě ropy podíl 73 procent. Země doufají, že dohoda pomůže k oživení cen ropy po jejich dramatickém propadu od léta 2014, kdy ceny ropy činily více než 100 dolarů za barel. V pátek se pohybovaly nad 40 dolary za barel.

Ceny ropy Brent

Ropný trh však příliš nevěří, že by schůzka vedla k rychlému ukončení globálního přetlaku dodávek. Těžba nyní převyšuje poptávku o zhruba 1,5 milionu barelů denně. Většina analytiků se domnívá, že shoda na zmrazení těžby ke snížení globální nadprodukce příliš nepřispěje, mohla by však zabránit poklesu cen zpět ke 30 dolarům za barel. Účinné pro rovnováhu trhu by podle nich bylo snížení těžby.

Konzultantská firma Wood Mackenzie ani v případě dohody nepředpokládá, že by země reálně zmrazily těžbu už letos. V tomto roce firma naopak čeká další nárůst těžby ropy v zemích ropného kartelu OPEC o 0,5 milionu barelů denně, což bude odrážet zvyšování produkce v Iráku a Íránu.