Itálie chystá vlnu privatizací, prioritou je ropný koncern Eni

Italský koncern Eni čeká privatizace

Italský koncern Eni čeká privatizace Zdroj: CC BY-SA 3.0: Notafly - Wikimedia Commons

Italská vláda chce na konci roku zahájit privatizaci státních firem a podílů státu v dalších společnostech. Na vrcholu seznamu podniků na prodej stojí ropný a plynový obr Eni.

„Chceme začít brzy. Rádi bychom některý majetek prodali do konce roku, abychom ukázali, že něco děláme,“ uvedl zdroje agentury Reuters. „S ohledem na podmínky na trhu bychom státní podíl v Eni mohli prodat přes noc,“ dodal.

Vláda sestavuje list aktiv na prodej tak, aby neztratila možnost prodávané firmy buď přímo nebo nepřímo kontrolovat. Některé z firem může vláda nabídnout velmi rychle, u jiným může prodej začít až příští rok.

Italské ministerstvo financí v Eni drží podíl 4,3 procenta. Jeho hodnota nyní dosahuje přibližně 2,8 miliardy eur. Díky prodeji by vláda mohla snadno snížit státní dluh, který nyní dosahuje okolo 133 procent hrubého domácího produktu.

Podle zdrojů Reuters se vláda naopak nechce vzdát podílu v elektrárenské společnosti Enel, ve kterém ministerstvo financí a státní banka Cassa Depositi e Prestiti drží podíl 31,3 procenta. Na pořadu dne není ani prodej třicetiprocentního podílu v průmyslovém gigantu Finmeccanica.

Privatizací řeší rostoucí státní dluh i další krizí stižené evropské ekonomiky. Řecko se neúspěšně snaží o prodej plynárenské společnosti DEPA, úspěšný byl naopak prodej kontrolního podílu sázkového monopolu OPAP do rukou investiční skupiny Emma Delta, v níž drží podíl i podnikatel Jan Šmejc. O prodeji státních aerolinek, lublaňského letiště, telefonního operátora či výrobce lyží Elan uvažuje i slovinská vláda. Ta se už v létě zbavila řetězce supermarketů Mercator.