Jádro posiluje, obnovitelné zdroje živoří

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Jaderné elektrárny se budou v Česku podílet na výrobě elektřiny 79 nebo 88 procenty, obnovitelné zdroje přežijí, ale budou živořit někde kolem podílu osmi až jedenácti procent. Tak vypadají dva scénáře energetické koncepce do roku 2060, které tento týden podle informací deníku E15 doporučila vládě její rada pro energetickou strategii.

Rozdíl mezi dvěma doporučenými scénáři je především ve využití uhlí a odhadu možných energetických úspor. Ve hře jsou varianty s prolomením i bez prolomení územně ekologických limitů těžby. Podíl uhlí tedy buď postupně klesne zhruba k osmi procentům, nebo téměř k nule. Autoři koncepce, mezi nimiž hraje klíčovou roli nový náměstek ministra průmyslu František Pazdera, nicméně zdůrazňují, že prolomení limitů nemá být ještě v tomto volebním období.

„Překročení ekologických limitů těžby hnědého uhlí není předpokládáno před rokem 2014,“ uvádí se v návrhu.
Ačkoli podíl jádra zůstává i po kritice dřívějších návrhů ministerstva průmyslu nerealisticky vysoký, vládní rada paradoxně ještě vybrala relativně umírněnější scénáře. Úřad Martina Kocourka totiž mezi novými šesti scénáři předložil také dva, v nichž se počítalo s podílem jádra kolem 92 procent a instalovaným výkonem přes 21 tisíc megawattů – tedy desetkrát víc, než je dnešní výkon Temelína. Pokud vláda přijme doporučení komise, mělo by být nových jaderných bloků „jenom“ šest až třináct, záleží i na jejich velikosti.

Celým dokumentem se prolíná skepse vůči obnovitelným zdrojům, jejichž podpora se v Evropě „neubírala cestou geografické vhodnosti“. Autoři návrhu koncepce počítají s odklonem veřejnosti od podpory těmto zdrojům. Vláda by měla aktualizovanou energetickou koncepci schválit do konce roku, zaznívají ale varující hlasy, že by to mohlo být na úkor kvality dokumentu. „V návrhu vidíme řadu nevyjasněných a sporných oblastí, jež mohou vytvářet rizika. Upřednostňujeme další debatu o těchto rizicích před bezpodmínečným schvalováním koncepce do konce roku,“ řekl mluvčí Svazu průmyslu Milan Mostýn.

Svaz doporučil, aby koncepce byla rozdělena na dvě části – propracovanější výhled do roku 2025, který by sloužil jako orientace pro investory v energetice a pro vládu při tvorbě rozpočtu, a návaznou vizi po roce 2025 včetně zaměření výzkumu, školství a vzdělávání.

Pět jaderných lokalit

Autoři návrhu aktualizované energetické koncepce počítají, že kromě Temelína a Dukovan by nové jaderné bloky mohly vyrůst na dalších třech místech. „Možnost otevření nových lokalit připuštěna do počtu 3,“ uvádí se v materiálu ohledně základních parametrů. Dále se předpokládá, že stávající bloky jaderné elektrárny v Dukovanech budou dožívat do roku 2045, v Temelíně do roku 2062.