Jak se montují čtečky Kindle: Foxconn vyšetřuje pracovní podmínky

Foxconn

Foxconn

Foxconn
Foxconn
Kindle Oasis
Echo Dot
5
Fotogalerie

Výrobce elektroniky Foxconn chce prošetřit praktiky ve své čínské továrně, která dodává elektroniku pro americký koncern Amazon. Nezisková organizace China Labour Watch firmu kritizuje za enormně tvrdé pracovní podmínky a porušování práv. Uvedla to v rozsáhlé zprávě dokumentující tamější praktiky.

Vyšetřování v továrně v sedmimilionovém Chang-jangu probíhalo od léta loňského roku do letošního dubna. Jeho cílem bylo především porovnání podmínek kmenových zaměstnanců a pracovníků, kteří digitální čtečky Kindle nebo chytré reproduktory Echo Dot vyrábějí skrze personální agenturu.

Již samotný poměr kmenových a externích zaměstnanců přitom jednoznačně porušil místní zákony. Podle nich mohou agenturní zaměstnanci tvořit jen desetinu pracovní síly, pro Foxconn jich však v Chang-jangu pracovalo přibližně čtyřicet procent.

Většině z nich se přitom nedostalo ani potřebného bezpečnostního pracovního proškolení před nástupem do provozu, které má mít minimální dobu trvání 24 hodin. Typicky proběhlo zaučení v rámci jednoho pracovního dne, přibližně za dobu osmi hodin. Agenturní zaměstnanci si rovněž museli hradit ze svých prostředků potřebné lékařské prohlídky, kmenovým zaměstnancům je hradila továrna.

Stejně tak agenturním zaměstnancům nebylo propláceno sociální pojištění, i přesto, že jejich výsledná mzda byla nižší. Také kvůli tomu, že neobdrželi příplatky za přesčasy, které byly oceněny běžnou hodinovou sazbou.

Zaměstnanci továrny Foxconnu přitom mnohdy nepobírali ani polovinu průměrné mzdy v Chang-jangu, přesčasy tak pro ně často byly jedinou možností, jak vydělat peníze na pokrytí základních potřeb. Ve chvíli, kdy však továrna zaměstnance nepotřebovala, neproplácela jim žádnou mzdu. Stejný problém nastal i v případě onemocnění externích zaměstnanců.

Mezi další významné problémy fabriky patří nedostatečná protipožární bezpečnost, nedostatek ochranného vybavení pro zaměstnance, absence fungujícího odborového svazu a managemet, který své zaměstnance verbálně napadá.

„Zahájili jsme plné vyšetřování v oblastech, kterými se zpráva zabývá, a pokud se ukážou být pravdivé, vyvodíme z toho adekvátní důsledky,“ reagovali pro Reuters zástupci Foxconnu.

Tchaj-wanský výrobce elektroniky Foxconn je v současnosti největším nájemním výrobcem elektroniky na světě. V roce 2015 měla společnost 1,3 milionu zaměstnanců a dodává zboží pro nejvýznamnější technologické firmy. Kromě Amazonu patří mezi zákazníky například Google, Apple, Intel nebo Sony.