Jak zachránit polské těžaře uhlí? Premiérka chce fúze s výrobci elektřiny

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Rasch Jan/Euro

Polsko musí v rámci širšího plánu na záchranu uhelného průmyslu sloučit firmy, které těží uhlí, s výrobci elektřiny. Uvedla to polská premiérka Beata Szydlová. Těžaři se potýkají s problémy v důsledku poklesu cen uhlí.

Polská strana Právo a spravedlnost (PiS), která zvítězila v říjnových parlamentních volbách, zdědila po předchozí vládě úkol zachránit polskou společnost Kompania Weglowa (KW). Ta je největším producentem uhlí v Evropské unii. Předchozí vládě se pro KW nepodařilo nalézt investora, protože státní energetické podniky se před volbami zdráhaly investovat do jejích ztrátových dolů.

„Těžba uhlí má před sebou obtížné období,“ uvedla Szydlová. „Věřím ale, že díky společným krokům vlády, státu a těžařů uhlí bude možné vytvořit uhelnému průmyslu příznivé vyhlídky. Je potřeba ho sloučit s elektrárenským sektorem,“ poznamenala premiérka, kterou citovala agentura Reuters.


source: tradingeconomics.com

Vývoj cen uhlí

Analytik ratingové agentury Fitch Ratings Arkadiusz Wicik nicméně upozornil, že případné fúze s těžaři uhlí by mohly výrobcům elektřiny zhoršit úvěrový rating. V Polsku fungují čtyř velké státní elektrárenské firmy, a to PGE, Tauron, Enea a Energa.

Ceny akcií elektrárenských společností od začátku letošního roku výrazně klesly, zejména kvůli obavám, že firmy budou muset investovat do ztrátových uhelných dolů. Společnost Tauron již koupila důl Brzeszcze, který dříve patřil KW a byl určen k likvidaci.

Generální ředitel společnosti KW Krzysztof Sendzikowski v říjnu uvedl, že firma potřebuje 700 milionů zlotých (asi 4,4 miliardy korun), pokud má vydržet do jara. KW loni utrpěla ztrátu 2,4 miliardy zlotých. Na začátku letošního roku zaměstnávala kolem 49 tisíc lidí, což byla asi polovina všech zaměstnanců těžebního sektoru v Polsku.