Janeček a spol. investují do těžby lithia v Česku

Průzkumné vrty firmy Solarworld na německé části Cínovce.

Průzkumné vrty firmy Solarworld na německé části Cínovce.

Investiční fond RSJ Private Equity, který spravuje i část majetku miliardáře Karla Janečka, hodlá vsadit na těžbu lithia v Česku. Firma Cínovecká deponie, v níž má fond většinu, zvažuje těžbu v bývalém odkališti cínového a wolframového dolu Cínovec.

Vyplývá to z dokumentace pro posouzení vlivu projektu na životní prostředí (EIA). Ve skládce těžebních kalů se nachází podle prvotních odhadů 136 tisíc tun rudného koncentrátu, který obsahuje necelá dvě procenta lithia. Další průzkum má vydatnost ložiska zpřesnit. „Naše dnešní investice směřují k osvojení ložiska a získání povolení k těžbě. Odhadujeme je na jednotky milionů eur,“ řekl šéf RSJ Private Equity Jan Vyhnálek.

Vyhodnocení ekonomiky vlastní těžby zatím firma nezpracovávala. „Začneme se tím zabývat, až se přiblížíme k povolení dobývání a bude možné vyhodnotit aktuální poptávku po této surovině,“ dodal Vyhnálek. Podle nejoptimističtějšího scénáře by firma mohla začít se zhruba pětiletou těžbou v roce 2016.

Kolik lithia je třeba na výrobu baterieKolik lithia je třeba na výrobu baterie | e15

Díky nástupu elektromobilů se očekává celosvětový růst spotřeby uhličitanu lithného, který se používá v bateriích, ze 130 tisíc tun v roce 2011 na 500 tisíc tun v roce 2025. Cena této suroviny v technické kvalitě se zvedla od roku 2004 na trojnásobek. Tuna se dnes prodává za zhruba šest tisíc dolarů.

Na Cínovci tak leží pod zemí surovina, která by se po úpravě mohla prodat za několik set milionů korun. Poptávka po tomto lehkém kovu podle řady odhadů navíc raketově poroste a zvyšovat se má dál i cena suroviny.

Spotřebu lithia potáhnou elektromobily
O lithiu se hovoří jako o kovu budoucnosti. Po této surovině nezbytné pro výrobu dobíjecích baterií roste poptávka spolu s boomem přenosných počítačů či mobilních telefonů. Pořádně však trh rozhýbe až globální rozmach elektromobilů. Studie mapující potenciální poptávku hovoří o růstu spotřeby uhličitanu lithného v automobilovém průmyslu v průměru o 27 procent za rok.
O pětinu ročně by také mohla růst spotřeba kovu na baterie, které budou použity pro skladování elektřiny z obnovitelných zdrojů. Tyto baterie, jejichž výrobní cena rychle klesá, by měly už během příštího desetiletí pomáhat vyrovnávat výkyvy v dodávkách energie z obnovitelných zdrojů do přenosové sítě.
Čistý materiál, který obsahuje přes devětadevadesát procent lithiové sloučeniny a je klíčový pro výrobu vysokokapacitních baterií pro elektromobily, se prodává za osm až patnáct tisíc dolarů za tunu.
Více než dvě třetiny trhu s lithiem ovládají těžaři z Austrálie a Chile. Nyní se ke světovým producentům tohoto kovu hodlá připojit i Česká republika. Společnost Cínovecká deponie si dělá zálusk na lithium obsažené ve skládce kalů z dnes již neexistujícího dolu na Cínovci. Teď by se mohla těžba rud, která v Krušných horách skončila na začátku devadesátých let minulého století, na několik let vrátit.