Japonští podnikatelé lobbují za jádro

Jošihiko Noda

Jošihiko Noda Zdroj: reuters

Vládní záměr odklonu od jádra je nepřijatelný, tvrdí japonští podnikatelé. Obávají se nedostatku elektrického proudu, zvýšení cen energií a ztráty konkurenceschopnosti země. Záměry demokratického kabinetu mohou zkřížit volby.

Před havárii ve Fukušimě Japonsko chtělo, aby se jádro do roku 2030 podílelo na výrobě elektrické energie z padesáti procent. Nyní vláda plánuje do roku 2040 odstavit všechny reaktory. Hodlá se spolehnout na obnovitelné zdroje, úspory a dovoz ropy, plynu a uhlí.

„Jedním z klíčových pilířů nové strategie je dosáhnout společnosti, jež se stane nezávislá na nukleární energii tak brzy, jak jen to bude možné,“ píše se ve vládním dokumentu.

V konceptu se počítá se šetřením energií, spotřeba má do roku 2020 oproti roku 2010 klesnout o desetinu. Třetinu proudu chce Tokio výhledově produkovat z obnovitelných zdrojů, navíc se bude muset více spoléhat na dovoz surovin.

Kabinet odhadl, že v případě okamžitého odklonu od jádra by za něj bylo nutné utratit o 40 miliard dolarů ročně více. Podle zveřejněné koncepce však mohou být do definitivního vypnutí některé odstavené reaktory přechodně zapnuty. Musí však splnit přísné bezpečnostní podmínky.

Premiér Jošihiko Noda ještě v srpnu návrhy na zrušení jaderných zařízení odmítal, jelikož je považoval za klíčové pro ekonomiku. Letní zprovoznění dvou reaktorů ve městě Ohi však vyvolalo bouřlivé protesty veřejnosti.

Téma je proto v době, kdy Japonsku hrozí volby, citlivou politickou záležitostí. Nepopulární vláda je na druhé straně pod tlakem podnikatelské lobby. „Absolutně není možné to akceptovat – nemohu si myslet, že toto je technologicky možné,“ reagoval na zveřejnění záměrů předseda vlivné federace Keidanren Hiromasa Jonekura.

Čtěte také:

Nová energetická koncepce fandí jádru, uhelné elektrárny skončí

Majitel Fukušimy se zatím nevzpamatoval: hlásí obří ztrátu

Japonci si měří radioaktivitu při nákupech i na zahradě

Také někteří odborníci poukazují na to, že plán je nerealistický a měl by závažný dopad jak na výrobce, a tak i na celou ekonomiku. Odpůrci jádra však tvrdí, že uváděné hospodářské dopady jsou přehnané a nová strategie přinese příležitosti pro inovace v oblasti zelených zdrojů. V případě volební prohry demokratů každopádně vůbec není jisté, že by se budoucí vláda navrhnuté energetické koncepce držela.

Málo zdrojů

Japonské ostrovy jsou známé nedostatkem surovinových zdrojů, patří proto mezi největší dovozce uhlí, ropy a zkapalněného plynu na světě. Kromě toho Tokio využívá krátké dravé řeky, v současnosti už ale téměř není možnost dalšího rozvoje vodních elektráren. Ke slovu se tak stále více dostávalo jádro. Před loňskou nehodou ve Fukušimě vyvolanou zemětřesením a tsunami se atomové elektrárny podílely na tvorbě elektřiny z třetiny a země byla třetím největším uživatelem této energie na světě. Po ní však bylo všech padesát reaktorů odstaveno, do provozu byly opět uvedeny pouze dva letos v létě.

Japonské jaderné elektrárnyJaponské jaderné elektrárny | E15