Japonští výrobci elektroniky jsou v hluboké krizi, čekají ztráty

Televize Sharp

Televize Sharp Zdroj: profimedia.cz

Zejména schopnost výrobců zavádět rychlé inovace přinesla japonské elektronice dobré jméno v celosvětovém měřítku. V současné době krize ovšem japonští výrobci elektroniky zápasí s těžkými ztrátami, jaké v jejich dosavadní historii nemají obdoby. Firma Sharp dokonce bezmála bojuje o svou existenci, píše server Deutsche Welle.

Japonský koncern Sharp očekává, že v letošním účetním roce utrpí již podruhé v řadě rekordní ztrátu. Někdejšího průkopníka výroby televizí s plochou obrazovkou zasáhla dramaticky se zostřující krize v oboru. Vedení firmy dokonce přiznalo, že ho trápí pochybnosti, zda firma vůbec nadále může fungovat. „Pro budoucnost přebudujeme svůj obchod, abychom těžkosti překonali,“ citovala agentura Bloomberg z tiskové zprávy koncernu.

Ztráta v nynějším účetním roce, který skončí až na konci března, by mohla dosáhnout až 450 miliard jenů (4,3 miliard eur), připustila firma v tiskové zprávě. Hlavním důvodem propadu je klesající poptávka po televizorech.

Sharp je největším japonským výrobcem LCD televizorů, takže jej silně postihl zejména nynější pokles poptávky po televizích. Ovšem ani v oboru smartphonů a počítačových tabletů se Sharpu na rozdíl od konkurentů nepodařilo na trhu prosadit se se svými výrobky. V uplynulém roce tak firma utrpěla ztrátu 376 miliard jenů.

Ztrátu utrpěla i konkurence

Obdobně varovně vyznívá i zpráva konkurenční firmy Panasonic, která o svých výhledech informovala ve středu. I tento podnik počítá v účetním roce, který skončí v březnu, s celkovou ztrátou dokonce ve výši 765 miliard jenů; má tedy být jen o málo nižší, než jeho loňský rekordní propad 772 miliard jenů.

Jenom Sony, výrobce konzolí Playstation, mohl konstatovat, že se do budoucnosti dívá s nadějí. Ve druhém čtvrtletí letošního roku sice firma utrpěla ztrátu 15,5 miliard jenů, ve stejném období loňského roku však její deficit činil téměř dvojnásobek - 27 miliard jenů. Vzhledem ke zlepšující se situaci podnik dokonce věří, že se mu podaří v celoročním účetnictví přehoupnout do černých čísel.

Japonské výrobce elektroniky už léta sužuje silný jen, tvrdá konkurence z Tchajwanu a Jižní Koreje a těžce se vlekoucí světová ekonomika. A nyní se k překážkám nově přidaly i škody způsobené s významným obchodním partnerem - Čínou - kvůli sporu o maličké souostroví poblíž čínských břehů.