Je prodej inkontinenčních plen zlatý důl? VZP čelí žalobě

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) platila ozdravné pobyty v rámci projektu Mořský koník i těm dětem, které nikam nejely. Stálo jí to 24 milionů korun. Zjistil to Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). VZP všechno svádí na předchozí vedení pojišťovny.

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) platila ozdravné pobyty v rámci projektu Mořský koník i těm dětem, které nikam nejely. Stálo jí to 24 milionů korun. Zjistil to Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). VZP všechno svádí na předchozí vedení pojišťovny.

Zdeněk Kabátek, ředitel VZP - Všeobecná zdravotní pojišťovna
2
Fotogalerie

Výrobci inkontinenčních vložek a plen pro dospělé se nesmířili se snížením úhrad u některých z nich. Na Všeobecnou zdravotní pojišťovnu proto podávají žalobu.

Podle asociace průmyslu zdravotnických prostředků Czechmed nemá VZP pro takové rozhodnutí dostatečnou oporu v zákoně a porušuje jím pravidla hospodářské soutěže. „Rozhodování o úhradách je veřejná zakázka svého druhu. Dnes je přitom netransparentní, nepředvídatelné, chaotické, nedrží se ani deklarovaných pravidel,“ říká prezident asociace Miroslav Palát.

VZP informovala v říjnu, že holá „zamezit předražování inkontinenčních pomůcek“, aby „jejich výrobcům a dodavatelům znemožnila nadměrně vysávat finance ze systému veřejného zdravotního pojištění“. Uklidňuje zároveň, že pacienti nadále budou mít možnost získat pomůcky bez doplatku.

Na změny v úhradách doplatí zejména výrobci dražších značek. Zatímco dosud si do cenového a množstevního limitu vybírali pacienti pomůcky podle svého uvážení a měli hrazenou jakoukoli, nově je v každé kategorii, stanovené VZP, plně hrazená jen část pomůcek. Přinejmenším třetina. Na jiné si budou pacienti připlácet. Cílem má být, aby inkontinenční pomůcky zlevnily a za stejné peníze jich VZP proplatila více kusů. Kdo přitom bude chtít luxusnější značku, připlatí si. Dá se předpokládat, že zájem o tyto výrobky klesne.

Právě rozhodování o tom, které pomůcky budou plně hrazené a které s doplatkem, proběhlo podle průmyslu nepředvídatelně a netransparentně. Žaloba firem usiluje o to, aby se vrátila dřívější pravidla. O žalobě informoval Palát ve svém komentáři v tštěných Lidových novinách.

„VZP si za svými kroky plně stojí," uvádí mluvčí největší české zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý. „Naším hlavním cílem je hájit zájmy klientů, tedy skoro šesti milionů obyvatel České republiky. V tom budeme nadále pokračovat, samozřejmě při plném respektování platné legislativy.“ dodal.

Ze zdravotního pojištění jdou na inkontinenční pomůcky ročně zhruba dvě miliardy korun. Změny úhrad platí od listopadu s výjimkou těch určených pro silnou inkontinenci. Tam pojišťovna změny spustila od prosince, mezitím ještě měsíc diskutovala o nastavení s odborníky. „Už teď máme tvrdá data, že velká část distributorů se přizpůsobila a výrazně zlevnila své výrobky,“ říká Tichý. Plně hrazených tedy nebude slibovaných 30 procent pomůcek, ale podstatně více.

V roce 2007 zrušil Ústavní soud pro netransparentnost tehdejší způsob stanovování úhrad léků. O tom, kolik z veřejného pojištění půjde na jednotlivé léky, rozhodoval do té doby podle doporučení kategorizační komise ministr zdravotnictví. Výrobci neměli možnost odvolání. Léky od roku 2008 procházejí správním řízením o výši úhrady. Pro zdravotnické prostředky se roky chystal nový zákon o jejich kategorizaci a úhradách, s posledními parlamentními volbami spadl pod stůl.

Vše o VZP čtěte zde.