Jsme v existenční krizi, přiznal šéf RWE. Záchranu má přinést i Česko

Šéf RWE Peter Terium

Šéf RWE Peter Terium Zdroj: NET4GAS, Flickr.com (CC BY-ND 2.0)

Šéf skupiny RWE Peter Terium si nebere servítky: německý energetický koncern se podle něj nachází v mimořádně obtížné situaci. Prosazuje proto radikální změnu strategie. RWE by se měla méně věnovat výrobě elektřiny a zaměřit se na služby. Významnou roli by v restrukturalizačním plánu měl sehrát i český trh.

„Je to velmi vážné, a pokud o tom budeme dál jen mluvit, tak se neposuneme dál, ale zničíme budoucnost našeho podniku,“ napsal Terium do materiálu pro své manažery na úvod dvoudenního strategického setkání. Z textu cituje deník Handelsblatt.

Terium nechce „nic zastírat“. Firma podle něj čelí řadě výzev z různých stran a dosavadní obchodní model, opírající se o výrobu elektřiny ve velkých elektrárnách ztratil „nárok na existenci“. Chvály se nedočkaly ani další součásti RWE. „Žádná z oblastí našeho podnikání už není mimo ohrožení,“ dodal Terium.

Méně výroby, více služeb

„Není žádnou novinkou, že RWE je ve složité situaci, ale to není jen otázkou našeho koncernu, ale celé evropské energetiky,“ uvedl pro E15.cz mluvčí české pobočky RWE Martin Chalupský.

Manažeři skupiny v uplynulých dvou dnech jednali o nové strategii firmy. Koncern by se měl do budoucna méně zaměřovat na výrobu elektřiny a více se soustředit na poskytování souvisejících služeb. „Z integrovaného dodavatele se musí stát decentralizovaný, flexibilní a moderní správce energie,“ uvedl Terium.

Pět pilířů

Nová RWE by podle něj měla stát na pěti pilířích. Výroba elektřiny z konvenčních zdrojů by měla přežít, i když v menší míře než dnes. Obnovitelné zdroje by se neměly zaměřovat na množství, ale na kvalitu. Distribuce elektřiny se má přiblížit koncovým zákazníkům.

Nejméně změn lze očekávat v oblasti obchodu s elektřinou, který nyní RWE přináší klíčové příjmy. Stejně stabilně by měly fungovat i místní distribuční sítě.

Česko poroste

Podle Chalupského počítá RWE s růstem aktivit na východoevropských trzích i v Česku. Rozvíjet chce především menší energetické zdroje a služby související s prodejem elektřiny a zemního plynu.

„Problémy s konvenční výrobou elektřiny na evropských trzích se do budoucna nebudou na aktivitách RWE v Česku nijak odrážet, už jenom proto, že se orientujeme především na obchod se zemním plynem a elektřinou a neprovozujeme u nás žádné elektrárny,“ vysvětlil Chalupský.

RWE se podobně jako další německé energetické firmy musí vypořádat s rozhodnutím tamní vlády postupně uzavřít všechny jaderné elektrárny a zaměřit se na obnovitelné zdroje energie. Provozní zisk skupiny klesl za první pololetí o 40 procent na 2,27 miliardy eur (63,2 miliardy korun).