K afghánské ropě se jako první dostane Čína

ropa

ropa

Afghánská vláda dnes podepsala dohodu s čínskou státní společností China National Petroleum Corporation (CNPC) o těžbě ropy a zemního plynu v zemi. CNPC je tak první zahraniční firmou, která získala povolení k těžbě v zemi, uvádějí agentury AP a Reuters.

Vláda by měla získat v příštích dvou desetiletích z dohody miliardy dolarů. CNPC bude působit v severovýchodních provinciích Saripúl a Farjáb. Kontrakt má platnost 25 let a práce by měly začít v říjnu 2012. CNPC rovněž postaví v příštích třech letech vůbec první rafinerii v zemi.

CNPC a její afghánský partner Watan Group mají povolení k průzkumu tří polí v oblasti. Jejich odhadované zásoby jsou 87 milionů barelů ropy. Odhad je z 60. let, kdy tuto oblast zkoumali sovětští inženýři. Vláda i CNPC však doufají, že zásoby budou vyšší. CNPC zatím má pouze hrubé odhady investice do projektu, počáteční investice má činit minimálně 400 milionů USD (7,9 miliardy Kč).

Podle dohody získá afghánská vláda 70 procent zisku z projektu. CNPC rovněž zaplatí licenční poplatky 15 procent, dalších 20 procent firemní daň a nájem z půdy, kterou bude využívat pro své operace.

Hlavními zájemci o investice do afghánského ropného průmyslu a těžby kovů jsou firmy z Číny a Indie. To dělá starosti západním firmám, které zatím kvůli obavám o bezpečnost nechtějí v zemi příliš investovat. Hodnota ložisek minerálů v Afghánistánu se odhaduje na tři biliony USD.

Vláda plánuje další dvě nabídky na těžbu ropy v zemi. Informace k nabídce na těžbu v severní provincii Balch budou zveřejněné koncem února a v západní provincii Herát do poloviny příštího roku.

Vláda se snaží najít způsoby využití svého nerostného bohatství, aby tak vyrovnala propad příjmů ze zahraniční pomoci. V současnosti je země zcela závislá na dovozu paliv ze sousedního Íránu a zemí středí Asie.

Odborníci však varují, že těžební projekty v zemi se zřejmě stanou cílem povstalců. Náklady na těžbu a dopravu budou podle nich vysoké a je zde i vysoké riziko vládní nestability. Čína a Indie, kde poptávka po energii prudce roste, jsou však ochotné tato rizika přijmout, aby si zajistily dodávky. Afghánská vláda rovněž slíbila zřízení speciálních jednotek armády a policie, které budou na projekt dohlížet.

Pro Čínu je dohoda již druhým významným kontraktem v zemi. V roce 2008 podepsala firma Metallurgical Corp of China dohodu o rozvoji obrovského dolu na měď jižně od Kábulu. Těžba má začít do konce roku 2014.