Kalifornie zavře poslední jaderný blok, soláry by ale stály 360 miliard

Jaderná elektrárna Diablo Canyon

Jaderná elektrárna Diablo Canyon Zdroj: Profimedia

Jaderná elektrárna Diablo Canyon
Jaderná elektrárna Diablo Canyon
Jaderná elektrárna San Onofre na jihu Kalifornie, která ukončila provoz v roce 2013
Jaderná elektrárna San Onofre na jihu Kalifornie, která ukončila provoz v roce 2013
5
Fotogalerie
Na území nejlidnatějšího státu USA zřejmě nejpozději do roku 2025 přestane fungovat tamní poslední atomová elektrárna Diablo Canyon. „Kalifornská energetická politika výrazně snižuje potřebnost našeho zařízení,“ uvádí energetická společnost PG&E. Její plán však ještě musí schválit regulátor. Pokud by měly tento výpadek v produkci elektřiny nahradit solární panely, tento krok by podle analytiků agentury Bloomberg vyšel na 15 miliard dolarů (bezmála 360 miliard korun).

Provoz jaderných elektráren se v Kalifornii přestává vyplácet, přispívá k tomu laciný zemní plyn a energetická politika nejlidnatějšího státu USA, který chce do roku 2030 pokrýt svůj energetický mix z poloviny obnovitelnými zdroji.

Podívejte se na snímky kalifornských jaderných elektráren:

Záměr společnosti PG&E podporují i zelené organizace jako Rada na obranu přírodního bohatství a Přátelé Země, server Vox.com ale připomíná i opoziční argumentaci sdružení Přátel Diablo Canyon. Podle něj je uzavření významného zdroje „bezuhlíkové“ energie v rozporu s plány státu podílet na boji proti změnám klimatu a omezovat emise skleníkových plynů. Diablo Canyon pokrývá téměř desetinu spotřeby elektřiny v Kalifornii.

Jistým varováním mohou být předchozí zkušenosti s uzavíráním dvou reaktorů jiné kalifornské jaderné elektrárny San Onofre. Výpadek její produkce totiž nahradila energie ze zemního plynu, která však s sebou nese vyšší emise oxidů uhličitého. Společnost PG&E ale nyní slibuje, že se poučila a plánuje výpadek elektřiny z jádra rovnoměrněji rozložit mezi obnovitelné zdroje.

Zanevřou USA na jádro?
Plány na uzavírání jaderných bloků nejsou ve Spojených státech nic nového, v posledních třech letech ukončilo svůj provoz pět z nich a dalších sedm se k tomu zavázalo, tedy více než desetina jejich celkového počtu v zemi. Ještě v roce 2013 pokrývalo jádro pětinu americké spotřeby elektřiny.

Pokud by jej však chtěla ve slunné Kalifornii nahradit pouze instalací fotovoltaických elektráren, vyšlo by to firmu na 15 miliard dolarů (356 miliard korun), uvádí agentura Bloomberg. Jde však o hypotetickou částku počítanou v dnešních cenách.

„Než se případný energetický výpadek podaří nahradit pomocí obnovitelných zdrojů, bude potřeba mít v záloze plynové elektrárny. To může ohrozit plány Kalifornie na snižování emisí,“ píší analytici Rob Barnett a Kit Konolige.