Kalifornie zrychluje boj se skleníkovými emisemi

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia

Kalifornie je takové americké Německo, aspoň pokud jde o nadšení pro obnovitelné zdroje energie a snižování emisí skleníkových plynů. Šestá největší ekonomika světa postavila za poslední rok solární elektrárny s kapacitou přes 2000 megawattů. Hlavní roli hrají slunce a vítr. Vytlačují tak klasickou výrobu elektřiny v plynových elektrárnách. Letos v létě výroba z plynu meziročně klesla o pětinu.

Nadprodukce sluneční elektřiny také stále častěji způsobuje na krátkodobých trzích pád cen elektřiny do minusu.

Kalifornie stejně jako Německo úsilí o obnovitelnou energetiku dále stupňuje. Na začátku září guvernér Jerry Brown podepsal dva zákony, jimiž se jeho stát zavázal snížit do roku 2030 emise skleníkových plynů proti roku 1990 o 40 procent. Podle vlády vytvořily boj s emisemi a podpora obnovitelných zdrojů v posledních 10 letech půl milionu nových míst a kalifornský hrubý domácí produkt nafoukly o 48 miliard dolarů. To odpovídá dvěma procentům ročního HDP amerického státu.

Drahá elektřina

Jeden z mála hlasů, které se proti nové vlně zeleného tažení ozvaly, zazněl z úst prezidenta Kalifornské obchodní komory Allana Zaremberga. „Nové zákony nenutí regulační úřady, aby se zabývaly dopady na ekonomiku a život obyvatel nebo tím, že kalifornská populace bude růst.“

I kvůli obnovitelným zdrojům má Kalifornie o polovinu dražší elektřinu, než je průměr USA. „Ve Fresnu, Salmě a v dalších místech už lidé v létě kvůli drahé elektřině raději vypínají klimatizace, i když je venku ke 40 stupňům Celsia,“ říká jeden z tamních obyvatel Larry Brunner. Firmy platí dokonce skoro dvojnásobek amerického průměru.

Mohou za to regulované platby, které rostou právě kvůli poplatkům z obnovitelných zdrojů. Silová elektřina stejně jako v Evropě zlevňuje. Na spotovém trhu se držela ve druhém čtvrtletí ve špičce v přepočtu kolem 24 eur za megawatthodinu a mimo špičku klesá k 19 eurům. Občas spadne i na minus 150 dolarů.

Slunce místo jádra

Kalifornský program podpory obnovitelných zdrojů žádá po velkých elektrárenských firmách, aby do roku 2020 pocházela z obnovitelných zdrojů třetina prodané elektřiny. O deset let později to má být polovina. Od roku 2003 se díky programu postavilo 13 545 megawattů zelených elektráren. Vlastní podpůrný program mají firmy a domácnosti pro stavbu menších zdrojů pro vlastní potřebu.

kalifornský energetický mixkalifornský energetický mix|e15

Cíle zatím Kalifornie plní. Největší kalifornský distributor plynu a elektřiny PG&E v červnu oznámil, že navzdory původním plánům zavře v roce 2025 poslední kalifornskou jadernou elektrárnu Diablo Canyon. Místo ní postaví obnovitelné zdroje. „Bude to levnější než prodloužit životnost elektrárny,“ řekl šéf PG&E Tony Earley. Firma ovšem dodala, že regulátor musí zvednout regulovanou cenu, aby PG&E nepřišla o zisky.

Ozývá se i kritika

Operátor přenosové sítě míní, že deset let je dostatečně dlouhá doba, aby se stihly postavit nové kapacity. Zástupci ekologických organizací oznámeni PG&E přivítali.
Jenže v jiných případech se proti stavbě velkých solárních parků s výkonem v desítkách megawattů začínají ozývat námitky, že elektrárny zabírají místo místním divokým zvířatům. Jen náhrada 2200 jaderných megawattů si vyžádá stavbu několika obřích slunečních elektráren.