Každá nová budova v San Franciscu musí mít solární panely

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Stepanka Strouhalova a Patrick Bencteux

Městská rada čtvrtého nejlidnatějšího kalifornského města – San Francisca, schválila v uplynulém týdnu revoluční stavební předpisy: každá nová budova, která by měla vzniknout v katastru města, bude muset mít na své střeše solární panely, jinak nebude zkolaudována.

San Francisco není prvním americkým městem, jehož radní takovou legislativu přijali – podle tamních médií již v roce 2013 totožnou podmínku do stavebních předpisů zapracovala menší města Lancaster a Sebastopol. „Frisco“ je však prvním z velkých měst, které se tímto směrem vydalo. Podle oficiálního vyjádření, rada o tomto kroku rozhodla jednomyslně.

„Navýšením využití solární energie se naše město opět zařadí do čela boje proti změně klimatu a zásadně tak sníží svoji závislost na fosilních palivech,“ okomentoval svůj návrh jeden z členů městské rady Scott Wiener.

Americký stát Kalifornie má v současnosti platnou legislativu, která developerům nařizuje, aby jakákoliv nová mála či středně velká budova měla alespoň 15 procent střešní plochy „připravených“ pro instalaci solárních panelů. V San Franciscu tak šli „jen“ o krůček dál – tuto plochu nařídili panely rovnou osadit.

Podle komentářů tamních médií a environmentalistů by zmíněné nařízení městské rady, které vejde v účinnost od ledna příštího roku, mělo vést k instalaci minimálně 50 tisícovek nových solárních panelů. Do atmosféry by tak prý nemuselo být ročně vypuštěno přes 26,3 milionů tun CO2.

San Francisco si momentálně hraje s další legislativou – na střechách domů, u nichž by nebylo možné z ekonomických či polohových hledisek instalovat solární panely, by měly vyrůst „zahrady“. Ty sice negenerují elektřinu, nabízí ale jiné pozitivní vlivy na životní prostředí: zadržují dešťovou vodu, izolují hluk, pohlcují teplo či atmosférické znečištění…