Karlovarské minerální vody ovládly maďarskou značku Szentkirályi

voda Szentkirályi

voda Szentkirályi Zdroj: Ujvari Sandor

Rodina Pasquale, vlastník Karlovarských minerálních vod (KMV), masivně expanduje na maďarském trhu. Největší výrobce minerálních vod ve střední Evropě ovládl maďarskou značku Szentkirályi. Ta se stane součástí holdingu Central European Mineral Water (CEMW), ve němž budou mít KMV osmdesátiprocentní podíl. Zbylých dvacet bude mít Levente Balogh, majitel společnosti Szentkirályi. Dnes to oznámili zástupci obou firem na tiskové konferenci v Budapešti.

Již v březnu tohoto roku KMV od firmy Nestlé koupily jiného významného výrobce minerálek na maďarském trhu, společnost Kékkúti Ásványvíz Zrt. Firma Kékkúti vyrábí minerální vodu Theodora. Firma Kékkúti bude také součástí nového holdingu CEMW, v jehož čele bude stát Balogh Levente, šéf Szentkirályi.

Cenu za nákup Szentkirályi společnost KMV neprozradila, dle Alessandra Pasquale ji však firma hradila plně z vlastních zdrojů. Maďarský byznys KMV má nyní hodnotu 40 milionů eur a tvoří zhruba čtvrtinu celkové hodnoty KMV, uvedl Pasquale. Značka Szentkirályi prodává minerální vodu od roku 1993. Vyrábí neperlivou vodu v růžové, perlivou v modré a jemně perlivou v zelené lahvi. V loňském roce měla firma tržby 8,2 miliard forintů (zhruba 750 milionů korun). Patří jí asi 20 procent trhu.

Dvě firmy v novém holdingu

Zatím není jasné, jaká je buducnost nově založeného holdingu, jsou v něm pouze dvě maďarské firmy. Pasqualovi ale nevylučují, že do něj přibudou i další značky z jiných zemí. “Jasným směrem je jih. Příští stanice je Balkán,” řekl Alessandro Pasquale.

Není však zatím ani jasné, jestli při dalších akvizicích bude KMV používat holding CEMW či nikoli. Vše bude prý záležet na tom, jak se rodině Pasqualových bude spolupracovat s rodinou Baloghů. “Odpovím vám příběhem. Když jsem se ucházel o svojí ženu, má budoucí tchýně se mě ptala, jaké mám s dcerou úmysly. Odpověděl jsem jí, že záleží na tom, jestli růže vykvete,” řekl s úsměvem Antonio Pasquale, dvaaosmdesátiletý otec současného ředitele.

Středoevropský lídr

Antonio Pasquale vytvořil z KMV největšího výrobce balených minerálních vod ve střední Evropě. Do Česka přišel v roce 1991, kdy se stal majoritním vlastníkem společnosti Karlovarské minerální vody. Ze společnosti udělal jedničku v Česku a poté expandoval na Slovensko, do Rakouska, Maďarska a dalších zemí. Antonio Pasquale předal vedení firmy v roce 2008 synovi Alessandrovi. Letos chce skupina dosáhnou obratu 6,3 miliard korun.

Vedle vlajkové značky Mattoni vyrábějí KMV pramenité vody Aquila a minerální vody Magnesia. Portfolio produktů KMV zahrnuje přírodní i ochucené minerální vody, pramenité vody, ledové čaje a licencovanou výrobu ovocných džusů Granini a sycených nápojů Schweppes. KMV v současné době vyvážejí své produkty do více než 20 zemí světa a zaměstnávají 750 pracovníků.

Silnější vyšumí