Kauce pomohly snížit dovoz nezdaněné nafty

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Petr Topic, Sedmicka

Zpřísnění pravidel pro distributory pohonných hmot pomáhá čistit trh od firem nastrčených kvůli podvodům s DPH. Od listopadu, kdy lze dovážet a obchodovat s pohonnými hmotami jen po zaplacení kauce 20 milionů korun a splnění dalších podmínek, klesl měsíční objem dovezených pohonných hmot rizikovými firmami o 14 milionů litrů. Ve srovnání s koncem roku 2012 se snížil objem pochybných dovozů na čtvrtinu, vyplývá ze statistik české Finanční správy.

Loni se do Česka dovezlo 1,8 milionu tun pohonných hmot, nejvíce ze Slovenska, Německa a Rakouska. Zhruba u 25 procent z nich měla Finanční správa podezření z daňových úniků. Letos by tento podíl mohl klesnout na desetinu.

Stát, který v minulosti kvůli podvodům s naftou a benzinem přicházel ročně o šest až osm miliard korun, zatím neumí vyčíslit dopad kaucí do výběru DPH. „Lze dovodit, že propad dovozu rizikovými subjekty, které daň neuhradily, kompenzoval nárůst inkasa DPH od poctivých obchodníků,“ říká Petra Petlachová, mluvčí Generálního finančního ředitelství.

Kauce zastavily klasické karuselové podvody. Jejich typickým příkladem je odhalený gang, jehož hlavou byl údajně íránský obchodník s ropou Šahram Abdullah Zadí. Řetězec 66 firem, přes něž se za více než rok dovezlo 409 milionů litrů pohonných hmot, připravil stát o 2,3 miliardy korun.

Počet distributorů klesl, počet podvodníků prý nikoliv

Počet distributorů pohonných hmot spadl po zavedení kaucí z více než 1600 na 156. Z dodaných čísel se dá odhadnout, že od listopadu do února mohly daňové úniky snížením rizikových dovozů klesnout o zhruba 300 milionů korun.

Distributoři, kteří si na podvodnou konkurenci stěžovali, zatím úbytek podvodníků nabízejících nezdaněnou naftu a benzin na svých prodejích nepocítili. „Vliv na prodej se dá velmi těžko odhadnout vzhledem ke krátké době platnosti zákona a sezonnosti,“ říká Lenka Svobodová, mluvčí státní společnosti Čepro.

„Nepocítili jsme snížený počet distributorů, a tím ani pokles konkurence nebo zvýšenou možnost odbytu,“ říká Karel Hanzelka, mluvčí Agrofertu. Ten se potýkal s konkurencí nezdaněných pohonných hmot zejména při prodeji zemědělcům.

Celní správa při kontrolách narazila na několik případů, kdy firma pokračovala v obchodování s naftou a benzinem, aniž by složila kauci. „Nyní jedeme řízení o uložení pokuty, která může dosáhnout až 20 milionů korun,“ uvádí mluvčí celníků Jiří Barták.