Kdo nahradí ruské jaderné palivo? Brusel vypsal grant

Jaderná elektrárna

Jaderná elektrárna Zdroj: CC BY-SA 3.0: Remi Jouan - Wikimedia Commons

Evropská komise tlačí na to, aby členské země EU přehodnotily užívání ruského jaderného paliva ve svých elektrárnách, které jsou založeny na ruských lehkovodních reaktorech typu VVER. Tedy těch, které pracují i v Temelíně a Dukovanech. Vypsala výzkumný grant ve výši dvou milionů eur, který má umožnit přejít na palivové tyče dodávané konkurencí ze západní Evropy a USA.

Peníze, které nepřímo podporují nabídky společností Areva a Westinghouse, by měly jít v prvé řadě na bezpečnostní analýzy, testy a studie potřebné k licencování konkurenčního paliva. „Diverzifikace paliva pro reaktory typu VVER je významná pro zajištění větší bezpečnosti dodávek energie,“ napsal Brusel ve specifikaci grantu.

Protiřečí si principům EU

Tlak na změnu dodavatele se ale nelíbí Rusům. „Protiřečí to základnímu principu EU – a sice konkurenci na energetických trzích. Návrh směřuje k tomu, aby byli evropští operátoři přinuceni mít zároveň dva dodavatele paliva. To znamená, že otázky ceny a technické i ekonomické účelnosti produkce se odsouvají do pozadí,“ řekl serveru E15 Kirill Komarov, viceprezident společnosti Rosatom, jejíž dceřiná firma TVEL dodává palivo i do českých jaderných zařízení.

„Povede to k růstu výdajů operátorů, což se v konečném principu projeví na tarifech elektrické energie pro konečného spotřebitele,“ varoval Komarov.

Výměna ruského paliva za jiného dodavatele by teoreticky neznamenala žádné technologické potíže. Temelín se ale po potížích s americkým palivem od Westinghousu v roce 2007 vydal opačným směrem, než jaký doporučuje Brusel – uzavřel kontrakt s ruskou firmou TVEL.