Klaus: Regulace energetiky zvyšuje ceny pro zákazníky

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: profimedia.cz

Státní zásahy do energetického trhu a jeho přílišná regulace ve výsledku zdražuje energii pro spotřebitele. Řekl to dnes na pražské konferenci Energy Gas Storage Summit 2012 prezident Václav Klaus. Dodal, že jaderná energie je pro Česko nenahraditelným zdrojem a dotace obnovitelných zdrojů neefektivní.

Regulace energetiky se v současnosti uskutečňuje zejména na úrovni Evropské unie, uvedl Klaus. Dotace obnovitelných zdrojů, boj s klimatickými změnami, sporný systém obchodování s emisemi, kvóty na výrobu energie z obnovitelných zdrojů a další kroky evropských orgánů však podle prezidenta energetickému trhu neprospívají.

O energetickém mixu jednotlivých zemí musí podle Klause primárně rozhodovat tržní mechanismy, nikoli summity státníků. „Energetika získala nálepku globálního problému, který vždy vyžaduje globální řešení. Tuto argumentaci je třeba jednoznačně odmítnout. Vede ke spoustě chyb,“ řekl český prezident. Ve výsledku se regulace podle něj projeví zejména zdražením energií.

Jako problém označil také odklon některých evropských zemí od jaderné energie. Německo se loni po havárii japonské jaderné elektrárny Fukušima rozhodlo v příštích letech uzavřít všechny své jaderné elektrárny. „Pro Českou republiku bude jaderná energie nenahraditelným zdrojem,“ uvedl Klaus.

Namísto dotací obnovitelných zdrojů by se podle něj měla věnovat pozornost například možnostem těžby břidlicového plynu, který by mohl snížit dovozní závislost Evropy na Rusku. Technické pokroky očekává také v oblasti jaderné energetiky.

Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost s prosazováním jádra nesouhlasí. Jaderné elektrárny jsou podle něj příliš drahé a neobejdou se bez podpory státu. Obnovitelné zdroje naopak brzy budou na trhu konkurenceschopné i bez dotací. „Prezident Klaus se plete, atom neškrtí nějaká ideologie, ale samotná ekonomika jednotlivých projektů. Staveniště reaktorů ve Francii a Finsku překročily rozpočty o dvojnásobek původní částky. Naopak cena solární energetiky padá o desítky procent ročně,“ uvedl Sedlák.

Kuba: energetický mix nesmí ohrozit konkurenceschopnost

V české ekonomice je silně zastoupen průmysl, což činí hospodářství energeticky náročné, podotkl prezident. Stát by podle něj neměl zvyšovat průmyslu ceny za energie dotacemi nerentabilních energetických zdrojů. „Trh energetiky je spojen s nemalými riziky a nejistotami. Je na politicích, aby tyto nejistoty nezvyšovali, ale aby vytvářeli stabilní prostředí na základě jasných pravidel,“ uzavřel Klaus.

Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby (ODS) evropské ekonomiky nyní usilují o udržení konkurenceschopnosti. „Pro nás bude důležité racionálně nastavit energetický mix, abychom naší konkurenceschopnost nesnižovali,“ řekl. Podle Kuby je v energetice důležité zohlednit potřeby českého průmyslu.

V příštích měsících plánuje Kuba předložit vládě aktualizaci státní energetické koncepce, která vytyčí vývoj české energetiky na dalších zhruba 20 až 30 let. Koncepce by měla počítat zejména s větším využitím jaderné energie. „Jádro vnímáme jako bezemisní zdroj,“ dodal ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. Podle účastníků dnešní konference poroste v příštích letech také spotřeba zemního plynu kvůli výrobě elektřiny v paroplynových elektrárnách a využití plynu v dopravě.