Komunistům kabriolety nevoněly

škoda cabrio

škoda cabrio Zdroj: skoda

Jízda s otevřeným nebem nad hlavou nebyla ve východním bloku něco běžného. Východoevropské automobilky postavily jen minimum takových aut.

Kabriolety jsou volnomyšlenkářské automobily, ideální do slunce a pohody. Slunce a pohody ale ve východním bloku nebylo mnoho, a tak těchto přežitků buržoasní doby vzniklo jen poskromnu. To ale neznamená, že by se nejednalo o krásné vozy. Vždyť taková Škoda Felicia (zpočátku prodávaná jako Škoda 450) je dodnes považována za jedno z nejhezčích aut s mladoboleslavskými znaky. Také Wartburg 313/1 Sport je krasavec.

Kabriolety ale ve východním bloku neměly na růžích ustláno i kvůli své ceně. Otevřené automobily jsou ze své podstaty drahými, exotickými vozy, což znamenalo, že ve východním bloku si jej mohl koupit jen málokdo. I proto byla třeba felicia určená hlavně pro západoevropské trhy, kde měla získávat potřebné devizy. ZiL zase stavěl kabriolety pro vojenské přehlídky.

PROHLÉDNĚTE SI FOTOGALERII: JÍZDA S OTEVŘENÝM NEBEM NAD HLAVOU

Když se v roce 1955 začala sériově vyrábět Škoda 440, napadlo konstruktéry mladoboleslavské automobilky v Kvasinách, že by od tohoto vozu bylo zajímavé odvodit otevřený model, který by mohl být úspěšný na západoevropských trzích a přinést tak dostatek potřebných deviz. Výsledkem prací se stala Škoda 450, později známá jako felicia, která patří mezi nejhezčí vozy v historii mladoboleslavské značky.

Zvažovaný kabriolet se nejprve představil v podobě prototypu na brněnském veletrhu v roce 1956. S ohledem na použitý motor o výkonu 50 koní dostal označení Škoda 450, známé i z pozdější sériové výroby. O kabrioletu s technikou 440 se uvažovalo také v karosárně Karosa ve Vysokém Mýtě, tamější dílo se ale od výchozího auta výrazně lišilo svými tvary. Nakonec byl tento „karosácký“ prototyp zhotoven v jediném exempláři.

Celý článek čtěte na Auto.cz