Konec závislosti na Rusku: Litva otevírá terminál na zkapalněný plyn

Do Klajpedy připlula loď Independence (Nezávislost), která bude sloužit jako mobilní terminál na LNG

Do Klajpedy připlula loď Independence (Nezávislost), která bude sloužit jako mobilní terminál na LNG Zdroj: ctk/ap

Litva končí se závislostí na dodávkách zemního plynu od ruského plynárenského gigantu Gazprom. Do přístavu Klajpeda dorazil plovoucí terminál, který umožní Litvě, Lotyšsku a Estonsku získávat z alternativních zdrojů zkapalněný zemní plyn (LNG).

Terminál - loď dlouhou 294 metrů - pronajala Litvě na deset let norská společnost Höegh LNG. Vilnius tak bude moci v příštím roce nakoupit od norského Statoilu 540 milionů krychlových metrů plynu a následně pak, po vypršení kontraktu s Gazpromem, každoročně importovat až čtyři miliardy kubíků této energetické suroviny. To je podstatně více, než kolik do země přicházelo z Ruska. Loni tak Litva nakoupila 2,7 miliardy kubíků plynu.

Komisař Evropské unie pro energetiku Günther Oettinger označil připlutí terminálu do Klajpedy za „velký krok Litvy k diverzifikaci zdrojů zásobování plynem, což zajišťuje tržní cenu a zaručuje dodávky pro Pobaltí“. „Výzva plynové bezpečnosti pro Evropu vyžaduje rychlé jednání a Litva nám nyní ukázala, jak se to dělá,“ řekl.

Kromě zvýšení energetické bezpečnosti může navíc Litva nákupem norského plynu ušetřit. Zatímco zbytku Evropy Gazprom v průměru účtuje 375 dolarů za tisíc krychlových metrů plynu, Litva loni za stejné množství platila 460 až 490 dolarů.

Litva a stejně tak Lotyšsko a Estonsko - bývalé sovětské republiky a od roku 2004 členové EU - jsou na dodávkách ruského plynu zcela závislé. Klajpedský terminál nyní budou moci využívat k přepravě zkapalněného plynu cisternami i Riga a Tallinn.

V důsledku ukrajinské krize a úloze Moskvy v ní - mimo jiné i využití ceny zemního plynu jako nátlaku na prozápadní ukrajinskou vládu - vyvstaly v řadě evropských zemí obavy, že by Rusko mohlo v budoucnu obdobným způsobem zneužít svého monopolního postavení i vůči nim.