Kostarika využívala 75 dní v kuse pouze obnovitelné zdroje

Větrné elektrárny v Kostarice

Větrné elektrárny v Kostarice Zdroj: welovecostarica.com

Celkem 75 dní nemusela Kostarika použít fosilní paliva na výrobu energií. Od začátku ledna do poloviny března letošního roku země Střední Ameriky využívala pouze obnovitelné zdroje. K dosavadnímu rekordu pomohly silné deště, v jejichž důsledku vodní elektrárny pracovaly naplno. Na výrobě elektřiny se podílela biomasa a také geotermální, větrná a sluneční energie.

„Rok 2015 patří k nejvíce ohleduplným k životnímu prostředí vůbec,“ stojí v oficiální zprávě. Maximální využití obnovitelných zdrojů vedlo ke snížení cen za elektřinu o 12 procent. Tamní úřady očekávají, že cena bude dál klesat i v druhém čtvrtletí.

Na zelenou energetiku se Kostarika zaměřuje dlouhodobě. Už v roce 2009 země oznámila svůj ambiciózní cíl být absolutně nezávislá na uhlí do roku 2021. Podle aktuálních statistik energetického mixu je Kostarika velmi blízko svému cíli. Obnovitelné zdroje se na produkci elektřiny podílejí z 88 procent. Z toho většinu elektřiny vyrábějí vodní elektrárny - 68 procent. Geotermální elektrárny poskytují asi 15 procent, větrná energie zhruba pět procent. Zbylý podíl připadá na fotovoltaiku a zpracovávání biomasy.

Větší podíl geotermální a větrné energetiky

Energetický mix by se ale měl do budoucna změnit. Vodní energetiku totiž silně závisí na úhrnu srážek. Ten je ovšem často velmi proměnlivý. Legislativní shromáždění proto loni odsouhlasilo větší podporu geotermální energetiky - země připravuje projekt za 958 milionů dolarů, na který finančně přispěje Japonská agentura pro mezinárodní spolupráci a Evropská investiční banka. Větší podporu má mít do budoucna také větrná energetika.

Ekologické počínání Kostariky v minulosti ocenila řada politiků. V roce 2010 země obdržela ocenění od World Future Council. Kostarika mimo jiné platí vlastníkům půdy za to, že vysazují stromy místo toho, aby je káceli. Dlouhodobá politika tak zvýšila zalesnění země - ze 24 procent v roce 1985 na 46 procent v roce 2010. Jedním z důvodů, proč si Kostarika může dovolit financovat podobné ekologické projekty, je mimo jiné fakt, že v roce 1948 zrušila armádu, připomíná web thinkprogress.org.