Kovosvit chce po problémech expandovat, v hledáčku má Německo a Rumunsko

Firma Kovosvit nevyplatila svým 770 zaměstnancům mzdy za červenec.

Firma Kovosvit nevyplatila svým 770 zaměstnancům mzdy za červenec. Zdroj: ČTK

Kovosvit MAS v Sezimově Ústí
Firma Kovosvit nevyplatila svým 770 zaměstnancům mzdy za červenec.
Firma Kovosvit nevyplatila svým 770 zaměstnancům mzdy za červenec.
Firma Kovosvit nevyplatila svým 770 zaměstnancům mzdy za červenec.
5
Fotogalerie

Strojírenská firma Kovosvit MAS Sezimovo Ústí na Táborsku, která měla loni problémy kvůli zablokovaným účtům, chce letos proniknout na trhy v Německu a Rumunsku. Věří, že tam uspěje s pětiosými obráběcími centry. Dnes to řekl generální ředitel Kovosvitu Libor Kuchař. Hlavní výrobní novinku, stroj umožňující pětiosé obrábění, představí Kovosvit na strojírenském veletrhu v Brně.

Firma vyrábí třicet až pětatřicet strojů měsíčně, letos chce vyrobit asi 360 strojů. Na prvních pět měsíců jich plánuje 145, což představuje prodejní částku 450 milionů korun.

Za klíčový trh považuje šéf firmy Česko. "Zde chceme vyvinout maximální úsilí, abychom byli nejsilnějším hráčem v našem segmentu," řekl. Dále cílí na Slovensko, Polsko, tam má dceřinou společnost s devíti zaměstnanci. Zvažuje návrat do Německa, na největší trh obráběcích strojů v Evropě. "Máme produkty, které jsou konkurence schopné jak cenově, tak technickými parametry, hlavně multifunkční pětiosá obráběcí centra," řekl Kuchař.

Sází i na Rumunsko. "Je tam velká investiční nálada a běží obnova strojového parku ve firmách. Dlouhodobě tam dodáváme, ale chtěli bychom naše objemy více než ztrojnásobit," plánuje Kuchař. Za významný trh považuje i Rusko. "Tržby tam předpokládáme od března, dubna, konkrétní obchodní případy již leží na stole," uvedl Kuchař.

Hlavní výrobní novinku představí Kovosvit v říjnu na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně. Bude to stroj MCU 450 umožňující pětiosé obrábění. Tím podnik rozšíří jednu ze svých úspěšných produktových řad. Inovuje také tříosá centra, typ MCV 754, u nějž zlepší technické parametry. "A pokračujeme v projektu hybridní aditivní technologie, spolupracujeme na něm s vysokými školami, konec je plánován na rok 2021," řekl Kuchař.

Zakázky dodává Kovosvit spíše drobnějším odběratelům, většinou kupují jeden či dva stroje, zhruba pět milionů korun na zákazníka. Podle Kuchaře je obchodování díky většímu počtu zákazníků stabilnější. V prvním čtvrtletí bude největší zakázka do Indie za 25 milionů korun. "Máme tam servisní techniky, kteří už tam usazují stroje. Dále máme rozjednány dodávky pro Volkswagen, kontrakty do Polska i pro firmu Motorenwerk," řekl Kuchař.

Kovosvit, který od poloviny září vlastní průmyslník a zbrojař Jaroslav Strnad, má 605 zaměstnanců, o 15 méně než loni v listopadu, oproti začátku roku jejich počet klesl zhruba o 130. Firma skončí za loňský rok ve ztrátě kolem 600 milionů korun. Podnik loni v létě kvůli potížím se zablokovanými účty dlužil zaměstnancům mzdy, nyní už jim je posílá včas. Jeden z největších výrobců obráběcích strojů ve střední Evropě plánuje na letošní rok tržby 1,6 miliardy korun a počítá se ziskem 50 milionů před zdaněním.