Křetínského nákup: co to vlastně bude?

Daniel Křetínský

Daniel Křetínský Zdroj: Robert Zlatohlavek, E15

Nejdůležitější akvizice podnikatele Daniela Křetínského za hranicemi Česka je na dobré cestě. Přesto zůstává otázkou, co vlastně jím vedený Energetický a průmyslový holding (EPH) nakonec koupí.

EPH, jehož expanzi financuje také Petr Kellner, jedná o získání 49 procent Slovenského plynárenského průmyslu (SPP) za desítky miliard korun. Jenže sám SPP zase chystá prodej plynovodu, aby vyhověl evropským pravidlům o oddělení přepravních sítí. Koupí tedy nakonec Kellner s Křetínským jen část „zbytkového“ obchodníka s plynem SPP? Nebo naopak
vstoupí do společnosti Eustream, která bude slovenský plynovod provozovat?

Ve hře jsou zatím podle dostupných informací všechny varianty. Kellnerovi s Křetínským, jejichž třetím partnerem je finančník Patrik Tkáč, by nejvíce vyhovovalo, kdyby získali podíl v obou společnostech. Ani to není vyloučeno, záleží ovšem na kabinetu Roberta Fica.

Vláda totiž může rozhodnout, že takzvaný unbundling – tedy vyčlenění plynovodu – nebude mít přímo charakter úplného vlastnického oddělení, ale pouze vyjmutí z vertikálně integrovaného podniku SPP. Legislativa Evropské unie to umožňuje.

Čtěte také:

Do jednání o prodeji SPP zasáhne vláda

Jan Žižka: Fico a čeští boháči – sňatek z rozumu?

Na postoji vlády ovšem záleží ještě mnohem více, než by se mohlo na první pohled zdát, i když 49procentní minoritu by měli Křetínskému prodat dosavadní francouzští a němečtí akcionáři GdF Suez a E. ON Ruhrgas. Tento menšinový podíl je ovšem podle dřívějších ujednání spojen s manažerskou kontrolou, což se premiérovi Ficovi nelíbí.

Výsledkem bude muset být kompromis, kdy role státu jako většinového akcionáře SPP i Eustreamu posílí, ale ne natolik, aby investice EPH ztratila úplně smysl. Pro Křetínského to znamená, že musí jednat jak s Němci a Francouzi, tak se slovenskou vládou. Tím spíše, že podle některých zdrojů je zatím ve hře i varianta, že by díky oddělení Eustreamu získal stoprocentní kontrolu v plynovodu stát.

Slovensko není kolonie, vzkázal Fico

Vztah dosavadních akcionářů GdF Suez a E. ON Ruhrgas s kabinetem Roberta Fica má k idyle daleko. Němci a Francouzi premiéra popudili, když v červnu předložili návrh na 17procentní zvýšení cen plynu. Fico pak obě firmy kritizoval přímo na summitu EU, když prohlásil, že „koloniální doba už skončila“. Vyčetl jim, že jejich přínos pro SPP byl nulový. Kellnerovi s Křetínským se snad může podařit prezentovat EPH jako serióznějšího partnera slovenského státu. A ten by pak ušetřil – nemusel by kupovat sto procent plynovodu.