Krize Rolls-Royce: Londýn zvažuje částečné znárodnění

Britská jaderná ponorka

Britská jaderná ponorka Zdroj: Ministerstvo obrany Velke Britanie

Britská vláda s rostoucími obavami přihlíží krizi strojírenské skupiny Rolls-Royce a pokud by se situace dále zhoršovala, zvážila by znárodnění části firmy. Rolls-Royce vyvíjí i britské jaderné ponorky a udržení kontroly nad touto částí podniku je tudíž pro Londýn klíčové, píše deník Financial Times.

Rolls-Royce vydal za necelé dva roky pět varovaní před slabými výsledky a kabinet Davida Camerona si proto připravil několik scénářů pro zachování svého vlivu, Kromě znárodnění jaderné divize je ve hře i spojení částí Rolls-Royce a nebo i celé společnosti s největší britskou zbrojní skupinou BAE Systems.

Jak upozorňuje agentura Reuters, sloučení s BAE Systems je životaschopnou variantou. Zbrojní skupině by se rozšířila působnost i o civilní sektor a snížila by svou závislost na ministerstvech obrany Velké Británie, Spojených států a Saúdské Arábie.

Vláda se podle Financial Times obává, že některý ze zahraničních konkurentů Roll-Royce by se mohl pokusit o nepřátelské převzetí firmy dříve, než se jejímu novému šéfovi Warrenovi Eastovi podaří stabilizovat finanční situaci. Zvláště když manažeři Rolls-Royce nemají větší zkušenost s obranou před podobnými „nájezdníky“, dodávají zdroje britského listu.

Zájmy státu v Rolls-Royce chrání takzvané zlaté akcie, která zakazuje Rolls-Royce prodat více než 25 procent své jaderné divize bez souhlasu vlády. Podíly zahraničních vlastníků pak nesmí překročit 15 procent.

Rolls-Royce není jen významným dodavatelem pro britskou armádu, ale zároveň je i největším zaměstnavatelem v britském leteckém průmyslu. Na špatných výsledcích posledních let se podepisují hlavně obranný byznys a výroba lodních motorů, nejnověji se k tomu přidává i slabá poptávka po poprodejních službách pro civilní letecké motory.