Krskova BHM ve velkém skupuje retail parky. Chce být mezi největšími vlastníky v regionu

Jeden z polských retail parků, který pořídila skupina BHM Group.

Jeden z polských retail parků, který pořídila skupina BHM Group. Zdroj: BHM Group

Tomáš Krsek, zakladatel investiční firmy BHM group
2
Fotogalerie

Bývalý spolumajitel Škody Transportation Tomáš Krsek se spolu se svou investiční skupinou BHM Group vrhá do nového byznysu. V Polsku koupil deset retail parků v hodnotě jedné miliardy korun a do pěti let chce patřit do pětice největších správců těchto nemovitostí v regionu střední Evropy. Deníku E15 to potvrdil šéf BHM Group Jan Černý s tím, že v nejbližších letech chce do tohoto byznysu investovat kolem pěti miliard korun.

Cílem skupiny BHM je získat během dvou až tří let nižší desítky retail parků ve střední Evropě nebo na Balkáně. „V hledáčku máme střední a menší koncepty se stářím do tří let, které leží v prémiové lokalitě a mají finančně silné nájemníky,“ říká Černý. 

„Věříme, že tento byznys je velmi rezistentní jakékoli krizi. Zároveň ho vnímáme jako pojistku proti inflaci, protože nájmy jsou na tomto trhu o růst cen zpravidla indexované. Oproti obchodním centrům retail parky navíc s určitými omezeními zůstávaly otevřené i v pandemii,“ odůvodňuje vstup do nového oboru Černý.

Retail parky se od obchodních center liší zejména tím, že jde o venkovní obchodní zónu a díky svému dispozičnímu řešení jsou podstatně méně náročné na provoz. „Mohou tak oproti obchodním centrům nabídnout mnohem nižší nájemné, řádově až o desítky procent, a rovněž nižší poplatky za služby a energie. Ve spojitosti s rezistencí vůči pandemii jsou dnes stále žádané,“ konstatuje Zdenka Klapalová, šéfka pražské pobočky mezinárodní poradenské firmy Knight Frank. 

Jako slabší stránka sektoru se jeví skutečnost, že minimálně v Česku trh působí poměrně saturovaně. „Retail parky už jsou v každém středně velkém městě, a proto už minimálně u nás větší expanzi nelze čekat. Nové parky také zdražuje výstavba a rostoucí náklady financování,“ doplnila expertka na trh nemovitostí.

Přeplněnost tuzemského trhu připouští i Černý, který těžiště nového byznysu ze stejného důvodu vidí v zahraničí. V Česku je dnes zhruba 400 retail parků a každý rok přibývá zhruba 15 dalších, vypočítá Jan Čížek, vedoucí týmu nákupních parků z Cushman & Wakefield. „Nejčastěji se nyní stavějí v menších městech, které mají pouze nižší jednotky tisíc obyvatel. Takové projekty však patří k menším svou velikostí a méně prémiovým z hlediska lokality,“ uvádí Čížek. Největšími hráči v oboru jsou v Česku podle něj společnosti InterCora, CPI Group a Saller Group.

Pro skupinu BHM může nový byznys znamenat podstatný byznysový předěl ještě z jiného důvodu. V polovině příštího roku se totiž chystá otevřít svou divizi retailových parků vnějším kvalifikovaným investorům. V delším horizontu by pak ráda do fondu umístila i další divize, například energetickou. Skupina si tímto způsobem chce přijít na nižší jednotky miliard korun. Ve fondu si nicméně hodlá udržet většinový vlastnický podíl.

Krsek patří k nejbohatším Čechům. Jeho investiční vehikl BHM Group se kromě energetiky věnuje startupům či developmentu. Do skupiny spadá rovněž stavitel operačních sálů Block či výrobce specializovaného laboratorního nábytku Köttermann.

Z(a)tracená čísla 14. díl

Video placeholde
• Videohub