Kyjev: Plyn z Ruska si nemůžeme dovolit

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Představitelé Ukrajiny tvrdí, že nejsou při nynějších cenách schopni kupovat plyn z Ruska, poohlíží se po dodávkách jinde. Podle ukrajinské verze Kommersantu Kyjev v současnosti jedná o nákupu celkem zhruba deseti miliard metrů krychlových suroviny ročně s Berlínem, Ankarou a Bukureští.

Ukrajina každý rok zaplatí Rusku za plyn o 3,8 miliardy dolarů více než sousední země, je přesvědčen prezident Viktor Janukovyč, který o problému v těchto dnech opět jednal v Moskvě. „Tyto peníze by mohly být využity na zlepšení sociálních standardů a rozvoj naší země,“ zdůraznil Janukovyč.

Rusko ale stále nechce změnit podmínky smlouvy z roku 2009 a umožnit Ukrajině výhodnější odběr suroviny. Společnost Naftogaz uvedla, že letos bude platit za tisíc krychlových metrů ruského plynu více než 400 dolarů. Za spravedlivou přitom představitelé země považují zhruba polovinu této částky.

Moskva dlouhodobě naznačuje, že by byla svolná k ústupkům v případě, že by dostala pod kontrolu ukrajinský transportní plynový systém. Gazprom před časem uvedl, že Kyjev jeho cenu odhaduje na 20 miliard dolarů, což se mu však zdá příliš. Zároveň zmínil, že Ukrajina je ochotná jednat o vzniku rusko–ukrajinského plynového konsorcia, pokud dostane roční slevu na odběr plynu ve výši devíti miliard dolarů. Podle některých odborníků je ale cena systému o dost vyšší. Koncem měsíce má být oznámen vítěz tendru na odhad jeho skutečné hodnoty.

Ukrajinský parlament mezitím včera v prvním čtení schválil opoziční návrh reformy ropného a plynového komplexu. Ten umožňuje Naftogaz rozdělit na výrobní a přepravní divizi.

Zároveň ale znemožňuje privatizaci nebo pronájem transportního systému, s čímž počítal původní vládní materiál. Opozice ale tvrdí, že ještě není vyhráno. Vláda podle ní může návrh změnit ve druhém čtení nebo najít jinou cestu.

Tymošenková je nařčena z velezrady Ukrajinský parlament vzal na vědomí zprávu zvláštní poslanecké komise, která se zabývala vyšetřováním plynové kauzy bývalé premiérky Julije Tymošenkové. Podle závěrů komise kontrolované poslanci vládní Strany regionů jednání Tymošenkové v kritickém roce 2009 vykazovalo příznaky velezrady. Justice by se podle poslanců měla tímto podezřením zabývat.