Léčba ostravské krize? Půjčování lidí zdarma

Důl Karviná

Důl Karviná Zdroj: Mlada fronta

Bezprostřední hrozba propouštění stovek a možná i tisíců lidí na Ostravsku kvůli problémům těžební firmy OKD a dalších podniků pomáhá urychlit rozjezd nové formy pomoci pro nezaměstnané. Už dva roky se rodí v regionu takzvaný Labour Pool. To je pracovní agentura placená z veřejných peněz, která individuálně vzdělává vybrané lidi bez práce na kvalifikaci požadovanou firmami a sama je zaměstná na hlavní pracovní poměr.

Když agentura pro svého zaměstnance najde vhodné pracovní místo u jiného zaměstnavatele, firmě pracovníka až na rok zdarma zapůjčí. Podnik si ho bezplatně vyzkouší a v případě zájmu ho sám zaměstná. Dosud rozjezd agentury brzdilo nevyřešené financování. Peníze by měly přicházet zejména z fondů Evropské unie.

O Labour Poolu začíná v souvislosti s krizí znovu mluvit i ostravský úřad práce. „V této tíživé situaci by bylo možné využít projekt Nový začátek. Jeho podstatou je právě Labour Pool,“ říká Kateřina Beránková, mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí.

Při přípravách na možnou krizi na trhu práce ovšem úřad práce hovoří pořád hlavně o rekvalifikacích a profesním poradenství. „Samotná rekvalifikace problém nezaměstnaných nevyřeší, je třeba s nimi aktivně pracovat a poskytnout jim celý provázaný komplex služeb pro uplatnění na trhu práce,“ vysvětluje Petr Czekaj, tajemník Moravskoslezského paktu zaměstnanosti, v jehož rámci se Labour Pool připravuje.

Hrozba ztráty práce se nyní na Ostravsku vznáší zhruba nad tisícovkou lidí. OKD uvažuje o útlumu dolu Paskov, kde pracuje dva a půl tisíce lidí. „Asi polovina z nich by mohla najít práci v dolech na Karvinsku. Zbytek bude mít velké problémy. Přitom byli zvyklí na stabilní zaměstnání s poměrně dobrým příjmem, mají hypotéky, děti ve školách. Pro ně by to byl velký šok,“ vysvětluje Jaroslav Vlach, který zastupuje šéfa hornických odborů OKD.

I Vlach považuje Labour Pool za nástroj, který by mohl pomoci. „Jenže ještě není zavedený do praxe,“ namítá. Přitom jde o koncept, který funguje ve Velké Británii či Nizozemsku. Až 70 procent lidí, kteří tam takovou agenturou prošli, našlo dlouhodobou práci. V pilotním projektu by měla obsloužit šest stovek zájemců o práci.

Pracovní agentura vzniká v rámci regionálního projektu Moravskoslezský pakt zaměstnanosti, jehož účastníky jsou Sdružení pro rozvoj Moravskoslezský kraj, Hospodářská komora, Krajský úřad a Úřad práce.

Co by firmy na Ostravsku uvítaly
Podle zástupců firem a odborů z Ostravska by Rusnokova vláda mohla regionu pomoci snížením příspěvků na obnovitelné zdroje energie, které firmy a domácnosti platí v ceně elektřiny. Řekli to na setkání s premiérem. Firmám by ulevilo i zmírnění ekologických limitů, které jsou výrazně přísnější než v sousedním Polsku. Dostupnější by měl být i takzvaný český kurzarbeit, tedy program Vzdělávejte se pro stabilitu.