Lesy ČR se znovu vrhají do obchodu s Novotným, i když minule prodělaly

lesnictví

lesnictví Zdroj: profimedia.cz

Ačkoli poslední transakce mezi Lesy ČR a exmajitelem Hamé Leošem Novotným starším v podobě směny pozemků a prodeje obory Radějov v CHKO Bílé Karpaty byla pro státní podnik podle Nejvyššího kontrolního úřadu nevýhodná, obchodování s tímto podnikatelem se Lesy ČR nadále nebrání.

Po nyní Novotný buduje svou základnu na místě bývalého rekreačního střediska Lesů ČR na Vršavě u Koryčan na Kroměřížsku. Předloni v červnu koupil rekreační chatu včetně pozemků. K tomu loni na podzim, nedlouho před odchodem Svatopluka Sýkory z čela Lesů ČR, přikoupil pozemky další. Jejich výměra se podle katastrálních map vyšplhala na 81 tisíc metrů čtverečních.

Řada lidí z oboru se diví. Soudí, že Lesy ČR zbytečně prodávají pozemky uprostřed lesů, což není dobré pro hospodaření firmy a je to i v rozporu s Programem scelování lesního majetku. Vadí jim také, že Novotný ihned po převzetí nechal objekt zbourat a postavil si nový. Podle zdrojů deníku E15 byl také objekt prodán za nižší cenu, než uváděl posudek na dva miliony korun vypracovaný samotnými Lesy ČR, neboť při prodeji se přihlédlo k posudku realitní kanceláře.

Lesy ČR ale podle mluvčího Zbyňka Boublíka nemohly s prodejem rekreační chaty na Vršavě Novotnému nic dělat, neboť objekt s pozemky byl prodán v dražbě. Té se zúčastnilo více zájemců, nejnižší podání činilo 1,3 milionu. „Nemovitost včetně pozemků byla vydražena za nejvyšší podanou nabídku 1,81 milionu korun. Vzhledem ke špatnému stavu objektu byla budova pro potřeby lesního hospodářství nadbytečná a trvale nepotřebná,“ řekl Boublík.

Mluvčí nesouhlasí ani s námitkou, že prodej Vršavy je proti principu scelování pozemků. „Jedná se o trvalý travní porost a ovocný sad. Nejde tudíž o pozemky určené k plnění funkce lesa, a proto nejsou pro lesnické hospodaření LČR v dané lokalitě potřebné,“ dodal.

Minulou transakci v podobě směny pozemků v oboře Radějov, kterou měl Novotný původně jen pronajatou, Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) vyhodnotil jako pro stát nevýhodnou. S výsledky kontroly NKÚ ale lesy vyjádřily nesouhlas. Ještě loni v létě navíc Novotný podle tehdejších informací sesterského týdeníku Euro stále nedoplatil čtyřicet milionů korun za další majetek v oboře. Zda již Novotný státnímu podniku čtyřicet milionů na účet LČR poslal, mluvčí lesů neuvedl.
Spolupráce s Novotným se Lesům ČR nevyplatila ani v době pronájmu obory Novotnému, neboť kvůli špatné ochraně státní podnik před třemi lety od inspekce životního prostředí dostal pokutu 350 tisíc korun.