Letadlo i přístroje: české firmy podepsaly v Indii a Nepálu nové dohody

první letoun L410 dodaný do Nepálu

první letoun L410 dodaný do Nepálu Zdroj: Aircraft Industries

Během podnikatelské mise v Indii a Nepálu uzavřely české firmy čtyři dohody o spolupráci. Jedna z nich je o dodávkách přístrojů společnosti PBS Velká Bíteš pro letecký průmysl, zatímco Aircraft Industries podepsaly smlouvu o podmínkách dodávky jednoho letadla L410. Zástupci 22 podniků doprovázejí v Indii a Nepálu ministra průmyslu Jana Mládka.

„Dohoda slouží jako platforma pro zahájení budoucí spolupráce s naším indickým partnerem, která by v příštích dvou letech mohla přinést i desítky milionů korun,“ uvedl generální PBS Velká Bíteš Milan Macholán.

Další z firem, která se svým indickým partnerem písemně stvrdila smlouvu o spolupráci, je Aircraft Industries. „Dohoda definuje podmínky dodávky jednoho kusu letadla typu L410 UVP-E20,“ dodal obchodní ředitel Miroslav Kožíšek. V nepálském Káthmándú podepsala společnost Aircraft Industries další dohodu na dodávku letadla.

Bonatrans dokončuje indický závod

V podnikatelské misi jsou i firmy, které již mají s indickým trhem dlouhodobé zkušenosti. „Za sebou máme například dodávky kol a náprav pro metro v Dillí. Aktuálně stavíme obrobnu v Aurangabádu, a to ve stejné průmyslové zóně, v jaké sídlí Škoda Auto. Jedná se o investici za 20 milionů eur s kapacitou výroby 20 tisíc kol a pět tisíc náprav. Rozjezd produkce máme naplánovaný na čtvrtý kvartál ,“ upřesnil obchodní manažer Bonatransu Jan Sternadel.

Prioritní země

Indie je jednou z 12 prioritních zemí Exportní strategie ČR na roky 2012 až 2020. V roce 2013 dosáhl český vývoz do země 11 miliard korun, dovoz z Indie byl v hodnotě 12,3 miliardy korun. Tuzemské podniky do Indie vyváží nejvíce součásti vozidel, turbíny či kaučuk. Český vývoz do Nepálu v roce 2012 činil 49 milionů korun.