Levná ropa žene těžbu v Severním moři ke kolapsu, firmy propouštějí

Těžební plošina Beryl Alpha společnosti Apache, jednoho z největších těžařů v Severním moři

Těžební plošina Beryl Alpha společnosti Apache, jednoho z největších těžařů v Severním moři Zdroj: danrandom, Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

Nízké ceny ropy existenčně ohrožují řadu těžebních projektů v Severním moři, varoval šéf asociace britských průzkumníků ropných ložisek Brindex. Těžaři už začali propouštět.

Na ropě obchodované za cenu pod 60 dolarů za barel je „téměř nemožné vydělat“, řekl pro BBC předseda Brindexu Robin Allan. Právě kolem této částky se nyní pohybují ceny ropy Brent, která ještě před několika měsíci dosahovala 110 dolarů za barel.

„Je to obrovská krize. Něco takového se už stalo, a odvětví se přizpůsobí, přizpůsobení ale znamená propouštění, rušení projektů a omezování výdajů,“ uvedl. „Bolí to naše zaměstnance, bolí to firmy, bolí to stát,“ dodal.

Nové investice nebudou

Krize se už projevuje. Severomořští těžaři v uplynulých měsících zrušili stovky pracovních míst a podle asociace budou následovat tisíce dalších. Podle Allana se při současných cenách nemůže dostat do zisku skoro žádný z nových projektů v Severním moři.

„Jsme blízko kolapsu. Co se týče nových investic – žádné nebudou, každý couvá, lidé jsou a budou propouštěni. Všichni seškrtali rozpočty na rok 2015,“ řekl Allan s tím, že některé podniky propouštění veřejně neoznámily a tak se o něm dosud neví.

Ceny ropy Brent

Jiní se ale se svými potížemi netají. Například skotská Wood Group tento týden oznámila snížení platů agenturních pracovníků o 10 procent a zmražení platů pro ostatní zaměstnance. Podobný krok připravuje i Apache, jeden z největších severomořských těžařů. Společnost Schlumberger omezila svou britskou flotilu průzkumných plavidel.

Banka Goldman Sachs odhadla, že velké těžební společnosti by musely snížit výdaje o 30 procent, aby se vrátily k zisku. Poradenská společnost PwC naopak upozorňuje, že klesající ceny ropy „ekonomice jako celku prospějí, i když zde bude několik poražených v britském ropném a plynovém sektoru, především v městech jako Aberdeen“.

Norsku současné ceny stačí

Podle nedávné zprávy poradenské společnosti Wood Mackenzie nízké ceny neohrožují jen těžbu v britských vodách, ale například i ve Středomoří. Na schválení investičních prostředků potřebných k zahájení těžby čeká 32 evropských ropných polí ukrývajících 4,9 miliardy barelů ropy, uvedla společnost, přičemž při současných cenách čeká zřejmě mnoho projektů odklad.

Jak řekl deníku The Telegraph analytik Wood Mackenzie James Webb, těžební projekty v Británii a na evropském kontinentu ohrožují ceny po 80 dolarů za barel, přičemž 70 procent dosud nevyužívaných ložisek nemá při cenách po 60 dolarů za barel smysl využívat. „Naopak v Norsku stačí 80 procentům rezerv cena nižší než 60 dolarů za barel,“ dodal.

Josef Němý: Levná ropa akciím pomůže